Élet-Stílus

Videó: így ásítozik egy baba a méhben

A babák óránként átlagosan hatszor ásítanak – állítja egy friss tanulmány.

A fantasztikus, eddig csak ritkán látott felvételeket egy, a Durham Egyetemen dolgozó kutató, Nadja Reissland tette közzé, aki az elmúlt években azt vizsgálta, vajon ásítoznak-e a magzatok az anyaméhben, és ha igen, miért.

Hogy a kérdéseire választ kapjon, 15 várandós édesanyát vizsgált rendszeresen 4D-s ultrahanggal. Az utolsó vizsgálatra a terhesség 36. hetében került sor, mindössze néhány héttel azelőtt, hogy a nyolc kislány és hét kisfiú megszületett volna. Ellentétben a hagyományos ultrahanggal, a modern technika segítségével az orvosoknak lehetősége van arra, hogy a magzatot több szögből is fotózzák, hogy így háromdimenziós képeket kapjanak.

Miután a képekből videót készítettek – ez a negyedik dimenzió – a kutatók aprólékosan, kockáról kockára kielemezték a felvételt, hogy kiderüljön, mégis hogyan ásítanak a babák. A felvételek ellenére néhány szakember azt állítja, a babák nem ásítoznak, hanem csak véletlenszerűen kinyitják, majd becsukják a szájukat.

Nadja a vizsgálatokra támaszkodva azonban a kritika ellenére is fenntartja, hogy a babák ásítoznak, de valószínűleg korántsem amiatt, mert fáradtak lennének. Ehelyett úgy véli, hogy az ásítás különböző agyterületek fejlődését serkenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik