Élet-Stílus

Így előzheti meg az aranyeret

nyilvános wc (nyilvános wc, )
nyilvános wc (nyilvános wc, )

A vastag ruha és a kevés zöldség nem tesz jót az aranyérnek, de még ilyenkor is van remény a megelőzésre.

Hűvösebb időben kevesebbet mozgunk, kevesebb a friss zöldség és gyümölcs, kényelmetlenül vastag a ruházat. A körülmények nem kedveznek az aranyeret megelőző, helyes életmódnak, de ilyenkor is tudnunk kell, hogy a szakemberek szerint az aranyér kis odafigyeléssel a legtöbb esetben panaszmentes állapotban tartható. A megelőzés már kisgyermekkorban kezdődik. Különösen az aranyeres szülők figyeljenek oda, hogy gyermeküket rendszeres étkezésekre neveljék.

Hasznos tippek

Ne maradjon el az emésztőrendszert mozgásba hozó, nyugodt reggeli egy bögre meleg folyadékkal. Az a helyes, ha a gyereknek még az otthoni nyugodt körülmények között van lehetősége a székletürítésre. Nem szabad mereven ragaszkodni a reggeli ritmushoz, hiszen sokfélék vagyunk, de a rendszeres étkezés mindenképpen nagyon fontos a bélműködés és ezáltal a székletürítés rendszerességéhez is.

Napközben a körülmények arra kényszeríthetnek, hogy az inger ellenére visszatartsuk a székletet, otthon ez kevésbé valószínű. A visszatartás székrekedéshez vezethet. Legjobb, ha akár utólag is, de rászoktatjuk magunkat, hogy 10 perccel korábban kelünk, és némi folyadékfogyasztás után nyugodtan megyünk el vécére. Ha a szervezet már megtanulta, hogy hozzávetőlegesen mindig azonos időben és körülmények között megyünk vécére, automatikusan, könnyen megy a székletürítés. Az erőlködés helyett hasznosabb egy kis lazítás, és – nem vicc! – egy kis olvasás. Nem jó viszont hosszan ücsörögni. Akkor már a mozgás, járkálás hasznosabb.

A reggeli, iskolába, munkába menet előtti idő azért is kedvező, mert ez a megtanult életritmus a későbbiekben is jobban betartható, és bizony csak otthon van lehetőség a székletürítés után a végbéltájék helyes ápolására.

Ha szeretné tudni, mit érdemes ennie, és mit tehet, ha kiújult az aranyere, kattintson ide.

Forrás: Aranyér: így előzzük meg! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik