Élet-Stílus

Kis borászatok fogtak össze a Balaton-felvidéken

Az összefogás célja, hogy a borászok együttes erővel hangsúlyozzák a terroir fontosságát.

„VSOP Balalaton-felvidék” név alatt fűzi szorosabbra kapcsolatait a Villa Tolnay, a Sabar Borház, az Orbán Pincészet és a Pálffy Pince. Az összefogás alapja a közös szakmai megközelítés és filozófia, amelynek középpontjában a terroir fontosságának hangsúlyozása áll.

„Tiszteljük egymás munkáját és szeretjük egymás borait” – adja meg az alaphangot Ádám Gábor, a káptalantóti Sabar Borház tulajdonosa, aki a Villa Tolnay birtokigazgatójával, Nagy Lászlóval közösen alapította pincészetét, így kezdettől fogva természetes volt, hogy keresték azokat a kapcsolódási pontokat, ahol egymást tudják erősíteni. Orbán Gergely és a köveskáli Pálffy Gyula csatlakozásával az együttműködés kiteljesedett, és létrejött a „VSOP Balalaton-felvidék”.

A borászatok a vulkanikus tanúhegyek övezte Badacsonyi és Balaton-felvidéki borvidéken, azon belül a Tapolcai-medence, a Káli-medence és a Balaton által határolt területen működnek. Szőlőik a tanúhegyek lejtőin helyezkednek el, ahol a talaj meghatározó alkotóeleme a vulkanikus kőzettörmelék (bazalt, láva és tufakőzetek), valamint az azokat sok helyütt borító pannon agyag, pannon homok és lösz. Mindez jelentős szerepet játszik a boraikra jellemző minerális ízvilág kialakulásában.

„Nem tömegbort, hanem egyedi arccal rendelkező, a termőhelyet hűen kifejező borokat igyekszünk készíteni” – mondja Pálffy Gyula, akinek pincészete évszázados családi generációkon alapul. Borait organikusan művelt szőlőből, hagyományos eljárással, spontán erjesztéssel készíti.

„Az összefogás célja – a gazdasági racionalitáson túl – a fogyasztói élmények maximalizálása” – hangsúlyozta Nádasi András, a VSOP-formáció munkáját segítő marketingszakember. „A négy pincészet közös rendezvényein olyan kínálattal tud megjelenni, amellyel átfogó képet tud adni az egyedi karakterrel rendelkező Balaton-felvidéki termőhelyekről.”

Minderről a fővárosi borkedvelők is meggyőződhetnek december 6-án, a Muzikum Klub & Bisztróban, ahol a VSOP első alkalommal tart nagyszabású borestet.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik