Élet-Stílus

Az orvos, aki álomba ringat

Minden, amit az aneszteziológusról tudni szeretett volna, de sose merte megkérdezni.

A tervezett műtétek előtt az aneszteziológus dönti el, a beteg műthető állapotban van-e, és ha igen, milyen altatási, érzéstelenítési mód a legmegfelelőbb számára. Az altatóorvos végig a beteg mellett marad, egészen az ébredésig.

Az aneszteziológia az orvostudomány érzéstelenítésre szakosodott ága. Az anesztézia görög eredetű szó, jelentése: „érzés nélküli”. Az aneszteziológus – köznyelven altatóorvos – fő feladata a műtéti beavatkozások alatt és után a fájdalom megszüntetése és csillapítása, valamint a beteg életműködéseinek ellenőrzése, egyensúlyban tartása. Az aneszteziológus egyben intenzív terápiás szakember is, így a kritikus állapotú, intenzív osztályokon kezelt betegek ellátásában is jártas.

Műtét előtt

A tervezett műtét előtt a kivizsgálás része az aneszteziológiai vizsgálat. Mint dr. Szabó Károly sebész, aneszteziológus a HáziPatika.com-nak elmondta, a laborvizsgálatok, röntgen- és ultrahangeredmények ismeretében fizikális vizsgálatot, illetve terheléses EKG-vizsgálatot végeznek a betegen, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat (pl. szívultrahang, légzésfunkció) kérhetnek.

Az aneszteziológus ezt követően állapítja meg, hogy a beteg alkalmas-e a műtétre, illetve – a sebésszel egyeztetve – dönt arról, hogy (a betegség függvényében) milyen fajta altatást válasszanak. Ezt követően előírja az előkészítéskor adandó gyógyszert. Az aneszteziológus a műtét alatt végig, altatás esetében egészen az ébredésig a beteg mellett van, figyeli állapotát.

Ha kíváncsi, hogy dolgozik a doktor, kattintson ide.

Forrás: Az orvos, aki álomba ringat (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik