Élet-Stílus

Kettős elhízási csapdába kerültünk

elhízás (elhízás, )
elhízás (elhízás, )

Az elmúlt években étkezéseinkkel átlagosan 500 kilókalóriával többet veszünk magunkhoz naponta, mint amennyi szükséges lenne.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) hétvégi, XIII. Konferenciáján a táplálkozás és a mozgás összhangján volt a hangsúly. Mint kifejtették: számtalan fogyókúra és edzésterv létezik a kívánatos alak kialakítására, bonyolult számítási rendszerek és kúrák ígérnek gyors és kíméletes megoldást a túlsúllyal küzdők számára. A dietetikusok és más egészséggel foglalkozó szakemberek azonban az MDOSZ konferenciáján csak egy egyszerű szabályra figyelmeztetnek: ne vigyünk be több kalóriát, mint amennyit fel tudunk használni.

Láthatatlan kalóriák

Egy ülőmunkát végző embernek naponta átlagosan 2500 kilókalóriára van szüksége. Ha naponta 8 órát tölt el munkahelyén, szellemi munkával 50-100 kilókalóriát használ fel. 600-1000 kilókalóriát munkába járás, vásárlás, főzés, lépcsőzés és más, mindennapi aktivitások során éget el, az alvás és az anyagcsere működtetése pedig nagyjából 1500-1700 kilókalóriát igényel. Napjainkban azonban még szerény számítások szerint is jócskán túllépjük az ajánlott mennyiséget, és plusz 500 kilókalóriát viszünk be a szervezetünkbe észrevétlen nassolásokkal és repetákkal. Mindez nem is lenne baj, ha rendszeresen, heti 6-7 órát intenzíven sportolnánk – mondta el a konferencián dr. Pavlik Gábor egyetemi tanár, az SE Testnevelési és Sporttudományi Kar, Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének munkatársa.

A konferencia vendége volt Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó is, aki a vele készült interjúban, a kérdésekre adott válaszaiban részletesen beszámolt arról, hogy a sportolóknak is nagy szükségük van arra, hogy szakember segítse őket személyre szabott étrendjük kialakításában, amely egyértelműen hozzájárul teljesítményükhöz.

Ha szeretné tudni, hova vezet az elhízás, kattintson ide.

Forrás:

Kettős elhízási csapdába kerültünk (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik