Élet-Stílus

Itt a hideg, jön a szmog!

szmog (ingyenes, )
szmog (ingyenes, )

A szálló por koncentrációja már Nyíregyházán és Miskolcon is átlépte a tájékoztatási küszöbértéket.

Míg Nyíregyházán a megélénkülő szél hatására valamivel javult a helyzet a korábbi napokhoz képest, Miskolcon az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a napokban nem mozdul a levegő, ezért további romlás várható. Épp ezért a polgármester arra kér mindenkit, hogy lehetőleg mellőzzék a dízel üzemű járművek használatát és válasszák inkább a tömegközlekedést, vagy közlekedjenek gyalogosan.

A szálló por (PM10) azért veszélyes, mert részecskéi – amik tartalmazhatnak kormot, azbesztet, szerves anyagokat és nehézfémeket is – ingerlik a szem kötőhártyáját, valamint a felső légutak nyálkahártyáját is. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, ahol elváltozásokat okoznak. Az, hogy milyen elváltozásokat okoz, függ a belélegzett por mennyiségétől, a fizikai tulajdonságaitól és kémiai összetételétől.

Mivel súlyosbítja a légzőszervi betegek – az asztmások, bronchitisesek – állapotát, és csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, ezért a miskolciaknak a szakemberek azt javasolják, hogy a gyermekek, idősek és betegek a következő 1-2 napban kerüljék a szabadban való tartózkodást és a szellőztetést.

Ha kíváncsi arra, hogy milyen a szálló por koncentrációja Budapesten és az ország többi nagy városában, nézze meg az Időkép.hu szmogtérképén, ide kattintva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik