Élet-Stílus
szmog (ingyenes, )

Itt a hideg, jön a szmog!

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2012. 11. 19. 11:27

A szálló por koncentrációja már Nyíregyházán és Miskolcon is átlépte a tájékoztatási küszöbértéket.

Míg Nyíregyházán a megélénkülő szél hatására valamivel javult a helyzet a korábbi napokhoz képest, Miskolcon az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a napokban nem mozdul a levegő, ezért további romlás várható. Épp ezért a polgármester arra kér mindenkit, hogy lehetőleg mellőzzék a dízel üzemű járművek használatát és válasszák inkább a tömegközlekedést, vagy közlekedjenek gyalogosan.

A szálló por (PM10) azért veszélyes, mert részecskéi – amik tartalmazhatnak kormot, azbesztet, szerves anyagokat és nehézfémeket is – ingerlik a szem kötőhártyáját, valamint a felső légutak nyálkahártyáját is. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, ahol elváltozásokat okoznak. Az, hogy milyen elváltozásokat okoz, függ a belélegzett por mennyiségétől, a fizikai tulajdonságaitól és kémiai összetételétől.

Mivel súlyosbítja a légzőszervi betegek – az asztmások, bronchitisesek – állapotát, és csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, ezért a miskolciaknak a szakemberek azt javasolják, hogy a gyermekek, idősek és betegek a következő 1-2 napban kerüljék a szabadban való tartózkodást és a szellőztetést.

Ha kíváncsi arra, hogy milyen a szálló por koncentrációja Budapesten és az ország többi nagy városában, nézze meg az Időkép.hu szmogtérképén, ide kattintva.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.