Élet-Stílus

Az ecet tényleg jó a mosógépnek

mosógép (mosógép, )
mosógép (mosógép, )

A természetes vízkőoldó könnyen lebomlik és olcsóbb, mint a bolti csodaszerek.

A fifikás háziasszonyok a fenti tulajdonságai miatt gyakran használják a háztartásban arra, hogy vízforralókat, kávéfőzőket, csempét vagy épp mosógépet vízkőtlenítsenek vele. A Tudatos Vásárló még 2010-ben egy Calgon-reklám kapcsán próbált meg utánajárni annak, vajon jól teszik-e azok, akik a drága csodaszerek helyett inkább ecettel tisztítanak.

Akkor több névtelen nyilatkozó szakember is megerősítette, hogy az ecet megfelelő mennyiségben kiváló vízkőoldó, ráadásul még az eszközökben sem tesz semmilyen kárt. Az erről szóló cikket elolvashatja, ha ide kattint.

A szóban forgó reklám ezzel szemben továbbra is állította, hogy a vízkőoldóként használt ecet tönkreteheti a mosógépet. Mivel a Tudatos Vásárló évek óta környezetbarát alternatívaként népszerűsíti az ecetet, ezért felszólította a Calgon hazai forgalmazóját, a Reckitt Benckiser Kft.-t, hogy igazolja a reklámban elhangzottak valóságtartalmát.

A forgalmazó indoklása nem volt elég megalapozott, ezért a Tudatos Vásárló csapata megtévesztő reklám gyanújával eljárást kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), ahol több mint másfél év után most döntés született. Eszerint a GVH megállapította, hogy a Calgon forgalmazója a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsított, amikor a reklámban valótlan állításokat tett az ecet mosógépben való használatát illetően. Emiatt végül 15 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a céget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik