Élet-Stílus

Ilyen egy hajszál élete

hajápolás (haj, )
hajápolás (haj, )

Hogy mitől és hogyan nő a hajunk, csak akkor érdekel minket, ha zavar támad az erőben – például hullani kezd.

Egy átlagos hajkorona 12-14 ezer hajszálból áll, és minden öt évben teljesen megújul. A haj a szőrtüszőkben (hajtüszőkben) képződik, a fejbőr napi keratinszálképzése 30 méter: ebből egy-egy hajszálra átlagosan napi 0,3-0,5 mm növekedés jut. Egy hajtüsző az ember élete során körülbelül 10 hajszálat képes növeszteni, és egy hajszál körülbelül 6 évet él, hiszen a haj élete szakaszos. Egy újszülöttnek körülbelül 5 millió szőrtüszője van, ez a szám az élet folyamán legfeljebb csökken, nőni nem nő.

A növekedési (anagén) szakasz a férfiaknál átlagosan 3 év, a nőknél pedig 5 év, egy adott pillanatban a hajállománynak körülbelül 80 százaléka van ebben a szakaszban. Az anagén szakaszban a sejtek rendkívül jól osztódnak, a szervezet folyamatosan táplálja őket.

Ezután következik az átmeneti (katagén) szakasz, ami mindössze 1-2 hétig tart. Ilyenkor megszűnik a hajhagyma tápanyag-ellátása, a levált hajszál tolódik kifelé a hajtüszőben.

A hajszál életében az utolsó fázis a nyugalmi, vagy másnéven telogén szakasz: erre jellemző, hogy ilyenkor a szűrtüsző már „nem működik”. A nagyjából három hónapos, utolsó stádium végét az újonnan képződő hajszál érkezése zárja le, ami a régi hajszálat aztán kitolja a helyéről. Ekkor veszítjük el, és találkozunk vele a fésű fogai között, a ruhánkon vagy hajmosás után a lefolyó közelében.

Ha kíváncsi, miért hullik, kattintson ide.

Forrás: A hajszál élete: a hajnövekedés fázisai (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik