Élet-Stílus

Csak magunknak köszönhetjük a szuperbaktériumokat

gyógyszerek ()
gyógyszerek ()

Rövid időn belül egyszerű fertőzésekbe halunk bele, ha továbbra is ilyen ütemben használjuk túl az antibiotikumokat.

70 év telt el azóta, hogy az antibiotikumot felfedezték, és ezidő alatt a legtöbbünknek segített átvészelni a bakteriális fertőzéseket. A gyógyszer ennek köszönhetően közel 20 évvel hosszabbította meg az emberek várható élettartamát – mondta el Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális irodájának igazgatója.

A szakember hozzátette, ha továbbra is azt szeretnénk, hogy a gyógyszertípus hatékony legyen, meg kell tanulnunk hogy működik, és azt is, hogyan kell szednünk. Nagyon sokan vannak ugyanis azok, akik nem használják megfelelően: túlhasználják, vagy épp nem olyan betegségeket kezelnek vele, amire való, ezért a gyógyszer hatékonysága fokozatosan csökken. Emellett riasztóan emelkedik azoknak a baktériumoknak a száma, melyekre a ma általunk ismert antibiotikum egy része már most hatástalan.

A WHO ide vonatkozó felméréséből kiderült, hogy az orvosok és kereskedők nagy része – közel fele – nem megfelelő módon írja fel, vagy értékesíti a gyógyszert, miközben a betegek ugyanekkora része nem szedi az előírásoknak megfelelően. A szakemberek szerint mindez egyértelműen az úgynevezett szuperbaktériumok malmára hajtja a vizet, ahogy az is, hogy az orvostudomány az elmúlt 25 évben – a kutatások ellenére – nem fedezett fel új antibiotikus törzset.

Jakab Zsuzsa elmondta azt is, hogy az antibiotikumok túlhasználatának nem csak az a veszélye, hogy hamarosan egyszerű fertőzésekbe is belehalhatunk, hanem az is, hogy az egyszerű betegségek gyógyítása jóval többe kerülhet majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik