Élet-Stílus

Gyomorgyűrűtől törnek a csontok?

műtét (operáció)
műtét (operáció)

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy csontvesztéshez vezethetnek az elhízott betegek kezelésére szolgáló gyomorműtétek.

A különféle eljárásokkal az elfogyasztható étel mennyiségét korlátozzák visszafordítható gyomorgyűrű, vagy valamilyen visszafordíthatatlan beavatkozás, például gyomor-bypass révén. Az endokrinológusok most attól tartanak, hogy ezek a műtétek a csontsűrűséget is csökkenthetik, ami különösen a kamasz betegek esetében jelent problémát, akikben még nem alakult ki a maximális csonttömeg.

A sydney-i Garvan Orvoskutató Intézet munkatársa, dr. Malgorzata Brzozowska a zsír, a csont és a táplálkozási korlátozás bonyolult összefüggéseit vizsgáló kutatások részletes elemzésével kimutatta, hogy az invazívabb típusú műtétek serkentik a csontanyagcserét, és az ehhez társuló csontvesztést. Ezt nem csak a gyors fogyás és a létfontosságú tápanyagok, például a D-vitamin és a kalcium kisebb mennyiségű felszívódása okozza, hanem a zsír és a bélrendszer által felszabadított hormonok, valamint ezek központi idegrendszerre gyakorolt hatásának változása is.

Ha kíváncsi, mit javasolnak az orvosok, kattintson ide.

Forrás: Gyomorgyűrűtől törnek a csontok (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik