Élet-Stílus

A bor meghosszabbítja a mellrákosok életét?

bor(960x640)(1).jpg (alkohol, )
bor(960x640)(1).jpg (alkohol, )

A legújabb kutatások szerint napi egy pohár elfogyasztásával a mellrákkal küzdő nők akár 20 százalékkal is növelhetik túlélési esélyeiket.

A rendszeresen kis mennyiségben bort fogyasztó páciensek nagyobb eséllyel gyógyultak fel, mint azok, akik nem ittak egy kortyot sem. Ez már csak azért is meglepte a tudósokat, mert az egészséges nők esetében az alkoholfogyasztás a mellrák egyik legjelentősebb rizikófaktora.

Egyes szakértők úgy gondolják, hogy az alkoholban található kémiai anyagok nem csak az egészséges, de a daganatos sejteket is képesek roncsolni és ennek köszönhető a bor jótékony hatása. Egyelőre nincsenek ajánlások a mellrákkal küzdő nők borfogyasztását illetően, de az egészséges nőknek nem ajánlatos túllépni a heti 14 egységet (ez körülbelül napi egy kis pohár bort jelent). A mellrákos nők általában abbahagyják az alkoholfogyasztást a diagnózis után azt remélve, hogy az majd segíti a gyógyulásukat.

A Cambridge Egyetem tudósai összesen 13 525 melldaganattal küzdő nő állapotát figyelték meg hét éven keresztül. A kutatók figyelemmel követték a páciensek alkoholfogyasztási szokásait, valamint testtömegindexük változásait is. A heti hétegységnyi bort – ez körülbelül három és fél kis pohárnak felel meg – fogyasztó nők túlélési esélye 10 százalékkal nőtt meg az absztinensekhez képest, a 14 egységet ivóknál pedig 20 százalékkal voltak jobbak a túlélési esélyek.

Ha még többet szeretne megtudni, kattintson ide.

Forrás:

A bor meghosszabbítja a mellrákosok életét? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik