Élet-Stílus

346 millió embert érint a cukorbetegség

cukorbetegség (cukorbetegség, )
cukorbetegség (cukorbetegség, )

November 14-én világszerte számos esemény hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre.

A cukorbetegség – más néven diabétesz – a világ egyik leggyakoribb anyagcsere-betegsége. Magyarországon több mint másfél millió embert érint, az egész világon pedig már közel 346 millió ember szenved tőle. A cukorbetegség tulajdonképpen nem más, mint a glükóz feldolgozási zavara, amit vagy az inzulin hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége okoz.

A betegség évről évre egyre többeket érint, ami összefüggésben áll az elhízás járványszerű terjedésével. A kettes típusú diabéteszt, vagyis azt, amelyiket a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége okoz, legfőképp az elhízás, az egészségtelen, rohanó életmód és a helytelen táplálkozás okozza. Magyarországon a betegség terjedésére minden évben programokkal hívják fel a figyelmet, ilyen például a vasárnap megrendezésre kerülő Egy Csepp Világnap és a november 12. és 18. között zajló Egy Cseppes Patikahét.

Az ingyenes családi napok, a könnyebben hozzáférhető szűrővizsgálatok már csak azért is nagyon fontosak, mert a magyar cukorbetegek nagy része nem is tudja, hogy a betegségben szenved.

Cukorbetegség, ami a lábat illeti…

Szomorú tény, hogy a világon öt másodpercenként megbetegszik valaki cukorbetegségben, és minden tizedik másodpercben meghal valaki valamilyen, a cukorbetegséggel összefüggő ok miatt. A diabétesz amellett, hogy az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség, ráadásul a szívinfarktus, az agyvérzés és a rák mellett a negyedik vezető halálok.

Az egyik legsúlyosabb szövődmény: a lábszárfekély

A kialakult cukorbetegség következtében olyan idegrendszeri funkciózavarok léphetnek fel, amelyek a láb szöveteinek károsodásához, súlyos esetben amputációhoz vezethetnek. A sebkialakulás elsősorban a fájdalmassága miatt az életminőség további romlásához és egészségügyi gondokhoz vezet. Sajnos elmondható, hogy a cukorbetegség egyik és egyben leggyakoribb szövődménye a lábszárfekély. Emiatt jelenleg Magyarországon évente kb. 4000 lábamputációt végeznek.

Milyen gyakran fordul elő, van-e megoldás?

Lábszárfekély elvileg bármely életkorban előfordulhat, de elsősorban a középkorú és idősebb korosztályt fenyegeti, mivel gyakran egyéb betegségek hatására alakul ki. A betegség gyógyítására többféle általánosan alkalmazott módszer létezik: pólya, bőrátültetés, gyógyszeres kezelés. Az utóbbi években kidolgoztak egy új technikát, a lökéshullám terápiát is, amit korábban a vesekövek szétzúzására használtak.

A klinikai tesztek igen jó eredményeket mutatnak: mind a cukorbetegség miatt kialakult, mind az artériás, vénás eredetű lábszárfekélyek gyógyítása jelentősen felgyorsítható. A készülék úgy működik, hogy nagynyomású levegő felhasználásával mechanikus energiát állít elő, amely hullámformában terjed a beteg szövetekben. Ezek a hullámok csökkentik a gyulladást és csillapítják a fájdalmat, valamint felgyorsítják a vérkeringést és stimulálják az idegpályákat.

Ha még többet szeretne megtudni a módszerről, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik