Élet-Stílus

A zsírsejtek befolyásolják az étvágyat

evés (evés, )
evés (evés, )

Egérkísérletek kimutatták, hogy a zsírsejtben hiányzó gén felboríthatja az étkezési rendet, és elhízáshoz vezethet.

„Anélkül lettek kövérek az egereink, hogy több kalóriát fogyasztottak volna” – mondta Georgios Paschost, a kutatást végző orvosok egyike arról a tanulmányról, melyben génmódosított egerek segítségével vizsgálták, hogy jelzik a zsírsejtek az agynak az általuk tárolt többletenergia (pluszkilók) szintjét.

A Perelman Orvosi Egyetem és a Pennsylvaniai Egyetem kutatói a vizsgálathoz működésképtelenné tették a zsírsejtekben az energiaszint méréséhez szükséges gént, majd vizsgálni kezdték az állatok táplálkozási szokásait.

Kiderült, hogy a zsírsejtek a leptin hormonon keresztül kommunikálnak az aggyal arról, hogy mennyi energiát tartalékolnak. Amikor a leptin termelődik, akkor az agy megfelelő területén keresztülhaladva az lesz a hatása, hogy több energiát használ fel a szervezet, miközben kevesebbet eszik az állat.

A kutatás szerint a génmódosított egerekben mindössze néhány gén működése változott meg, azoké, amelyek két telítetlen zsírsav vérbe juttatásáért felelnek. Ezek egyébként ugyanazok a zsírsavak – az EPA és a DHA –, amelyek a halolajban is megtalálhatók, és amelyek szintje alacsony volt a kísérleti egerek vérében, amikor a pihenőidőben etették őket. Amikor viszont a génkiütött állatoknak kiegészítőként EPA-t és a DHA-t adtak, a teljes folyamat megfordult: normálisan működtek a hipotalamusz génjei, helyreállt az étkezés ritmusa, és nem híztak az állatok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik