Élet-Stílus

Köhögéssel nem élhető túl az infarktus

szivinfarktus (szívinfarktus)
szivinfarktus (szívinfarktus)

Az interneten terjed egy már klasszikusnak számító „életmentő tanács”, ami nemcsak félrevezető, hanem életveszélyes is.

A „Hogyan éljünk túl egy szívrohamot egyedül” című tanács, több mint 10 évvel ezelőtt kezdett terjedni, mostanában pedig – hála a közösségi oldalaknak – reneszánszát éli. Vagyis egyre gyakrabban osztják meg, pedig nem igaz, hogy az erőteljes, hosszú köhögés megmentheti a szívinfarktusos beteg életét. Legalábbis abban a formában nem, ahogy azt a körüzenet írja – mondta el a Házipatikának Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke.

A levél szó szerint ezt a tanácsot adja: „Amikor az ember hirtelen éles fájdalmas érez a mellkasában, tíz másodperce van cselekedni, mielőtt elveszíti az eszméletét! Ne ess pánikba, hanem kezdj el erősen köhögni. Lélegezz mélyeket és köhögj hosszan, mintha fel kellene valamit köhögnöd. Ismételd a lélegzést/köhögést addig, amíg a szíved el nem kezd újra dobogni. A mély lélegzet oxigént juttat a tüdőbe, a köhögés pedig ‘lökést’ ad a szívnek, hogy újra kezdjen dobogni, elindítva ezzel a vér áramlását….”

A szakember szerint a szívinfarktus, ami világszerte az egyik leggyakoribb halálok, nem akadályozható meg köhögéssel, ennek ellenére a levélnek mégis van valamiféle valóságalapja. Az e-mailben leírt módszert orvosi felügyelet mellett szokták alkalmazni. Amikor az orvos az EKG-n, vagy a monitor képernyőjén észleli az szívritmuszavar következtében fellépő eltérést, felszólítja, hogy köhögjön, ugyanis a mellkas ütemes, köhögéssel kiváltott összerándulásai olykor képesek az éppen megálló szívnek mechanikai ingert adni és spontán kontrakciót, összehúzódást generálni.

Ezt azt jelenti, hogy a módszert kizárólag orvosi utasításra, monitoron észlelt szívmegállás idején szabad alkalmazni, egyébként csak ártunk vele.

Olvassa el ide kattintva, hogy élheti túl a szívinfarktust egyedül.

Forrás:

Halálos is lehet a félrevezető üzenet (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik