Élet-Stílus

5 dolog, ami puffadást okoz

Ön sem tudja, miért érzi "lufinak" magát?

Azt mindenki tudja, hogy bizonyos ételek felelősek lehetnek a fokozott gáztermelődésért és a puffadásért. Ezek közé tartozik a káposzta, a karfiol, a brokkoli. Mások azzal is tisztában vannak, hogy rájuk személy szerint mi hat rosszul: van, aki a tejet nem bírja, más viszont bizonyos gyümölcsöket. Azonban időnként előfordul, hogy valaki odafigyel az étkezésére, mégis többször érzi magát puffadtnak, felfúvódottnak. Következzen néhány ok, amelyekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni!

Antibiotikumok

Az antibiotikumok nemcsak a betegséget okozó mikrobákat, baktériumokat pusztítják el, hanem a bélrendszerünkben élő fontos “jó baktériumokat” is. Ezek nemcsak az immunrendszerünk megfelelő működéséhez járulnak hozzá, de segítenek például bizonyos vitaminok szintézisében, és természetesen a táplálék megemésztésében is. Ha ezek elpusztulnak, akkor a táplálékot sem tudjuk megfelelően feldolgozni – ennek következménye lehet a gázképződés és a puffadás.

Hormonproblémák

Vannak hölgyek, akiknél a menstruáció előtti időszakot a puffadás, fokozott gázképződés is megnehezíti. Ennek oka a megváltozott hormonegyensúlyban keresendő. Ha bizonyos hormonok magasabb arányban vannak jelen a szervezetben, akkor az a bélmozgások lelassulásához, a székletürítés gyakoriságának csökkenéséhez, ezen keresztül székrekedéshez, puffadáshoz és hasfájáshoz vezethet. Hasonlóképpen, a hormonterápián lévő hölgyek, a kismamák vagy éppen a nőgyógyászati problémával küzdők (PCO-szindróma, petefészekrák stb.) is gyakrabban szenvednek a puffadástól.

Ha kíváncsi, még mi okozhatja a kellemetlen tüneteket, kattintson ide.

Forrás:

5 dolog, amiről nem gondoltuk volna, hogy puffadást okoz (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik