Élet-Stílus

Szorongást okoz a fogtömés

fogorvos (fogorvos, fogfájás, )
fogorvos (fogorvos, fogfájás, )

Sokan a legjobban a kezeléstől tartanak, pedig a töméshez használt anyagoktól is kellene.

A Levegő Munkacsoport hírlevele szerint a biszfenol-A (BPA) nevű anyag, amit leggyakrabban epoxigyantákban, hőpapírokban és műanyagadalékként használnak, az emberi szervezetbe is bekerülhet. Méghozzá a fogtöméseken keresztül.

Ahogy az erre vonatkozó amerikai vizsgálatokból kiderült, a fogtömések egy része tartalmaz biszfenol-A-t, ami a szervezetbe kerülve – különösen a fiataloknál – befolyásolja a gének működését az amygdala (az agy félelemközpontja) környékén, és ezzel szorongást okozhat.

A legfrissebb vizsgálatok arra a a kérdésre keresték a választ, hogy befolyásolja-e a biszfenol-A káros hatásait a szójadús táplálkozás. A BPA-val szennyezett, szójában szegény étrenden tartott állatok számottevően többet szorongtak. A kutatók megfigyelték, hogy a félelemre és stresszre való reagálásban fontos agyrészben, az amygdalában, több gén működése megváltozott. Néhány receptor génjének megváltozott működése miatt módosult a társas viselkedést is befolyásoló oxitocin érzékelése a szervezetben. A szójában gazdag táplálékot fogyasztó állatoknál nem észleltek hasonló elváltozásokat.

Ha szeretné tudni, hogy zajlott a vizsgálat, kattintson ide.

Forrás:

http://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/szorongast_okozhat_a_fogtomes/20121031122737#mce_temp_url# (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik