Élet-Stílus

1,5 kiló baktériumot hurcolunk magunkkal

A folyamatos harc ember és kórokozó között a túlélésért zajlik.

„Immunrendszerünk fő feladata, hogy a kórokozókkal szemben megvédjen minket. Mind környezetünkben, mind a szervezetünkben számos mikroba található, de fontos hangsúlyozni, hogy ezek egy része hasznos” – hangsúlyozta Erdei Anna akadémikus hétfői előadásában a Magyar Tudományos Akadémián.

Az akadémikus hozzátette, hogy testtömegünkből 1-1,5 kilogramm a magunkkal hordozott, hasznos baktériumok súlya, melyek segítenek szervezetünk életben tartásában. Rámutatott, hogy a környezetünkben milliárdos nagyságrendben jelenlévő kórokozók ellen folyamatos a harc, amely mindkét fél részéről a túlélésért zajlik, és nem mindig az ember és az orvostudomány kerül ki győztesen.

Egyes betegségeket oltóanyagok, gyógyszerek révén leküzdöttek, mások ellen, például a HIV-vírus ellen folytatódik a küzdelem. Az AIDS különösen nagy gondot jelent Afrikában, ahol nagyon gyakori, hogy az anyák adják át a fertőzést újszülött gyermeküknek. A kórokozókat segíti az, hogy a Föld népességének jelentős része túlzsúfolt városokban él, és megkönnyíti a járványok terjedését a légi közlekedés is.

“Immunrendszerünk sikerét az segíti, hogy járőröző ‘katonái’ mindenütt megtalálhatók, de különös jelentőséggel bírnak a légzőszervekben és a tápanyagcsatornában, azokban a szervekben, amelyek közvetlenül érintkeznek a külvilággal” – magyarázta Erdei Anna, aki az immunfolyamatok bemutatása mellett beszélt a két rendszer összefonódásáról és az összekötő-szabályozó mechanizmusokról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik