Élet-Stílus

Műtétet javasolnak az elhízott amerikai tiniknek

elhízás (elhízás, )
elhízás (elhízás, )

Egy kutató szerint a 18. életév a kritikus időpont: a hízásban lévő fiataloknál ekkor mindenképpen muszáj beavatkozni, akár műtéttel is.

Az Egyesült Államokban minden harmadik amerikai felnőtt elhízott, és a folyamat már gyermekkorban kezdődik, amit egy országos kutatás szerint a 18 éves korban végzett fogyasztó műtét megelőzhet. Az Obesity 2012 kongresszus nagy feltűnést keltő előadása volt Thomas Inge tanulmánya, aki a korán hízásnak induló tizenévesek későbbi sorsának alakulásával foglalkozott. Az Egyesült Államokban a 18 évesek hét százaléka már a rendkívül kövérek csoportjához tartozik.

Az amerikai kutató által évtizedeken át követett gyerekek, majd felnőttek azon csoportja, amelyiknek gyerekkorában a testtömegindexe elérte a 40-es értéket, a következő öt esztendőben évente átlag egy egységgel tovább hízott. Ez igen veszélyes változás volt, mert körükben a cukorbetegség megjelenése feltartóztathatatlannak bizonyult.

Az előadás idején a gyermekkortól követett vizsgálati alanyok 47 évesek voltak. Testtömegindexük átlag 46 volt. Esetükben a vesebetegség előfordulása az elhízás során átlag hatszorosára nőtt, a cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint az asztma másfélszer lett gyakoribb. A súlyos elhízás a visszeres zavarokat csaknem hétszeresére fokozta, és igen jelentősen romlott ezeknek az egyébként még nem idős embereknek a járóképessége is.

Az előadó hangoztatta, hogy a 18. életév a kritikus időpont, amikor akár műtét útján, de a hízóban lévő fiataloknál beavatkozásra van szükség.

Elhangzott az is, hogy a fogyasztó műtétet követően jelentősen – 33-as értékre – karcsúsodott az a 11 tizenéves, akiknek a testtömegindexe 50 fölött volt, és ezzel cukorbetegségük kezelése lényegesen kevesebb gyógyszert igényelt, vérzsírszintjük is sokat javult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik