Élet-Stílus

26 ujjal született

tizenkét lábujj (Arpan Saxena)
tizenkét lábujj (Arpan Saxena)

Az indiai kisfiút szülei nem szeretnék megműttetni, mert élvezik, hogy híres.

A kisgyerekek egy része úgy tanul meg tízig számolni, hogy ahhoz a kezüket – egész pontosan az ujjaikat – használják. Nos, ha számolásra kerül a sor, nincs kisegítve az ujjaival az a 4 éves indiai Arpan Saxena, aki összesen 13 kéz- és 12 lábujjal él.

A kisfiú különleges helyzetét két olyan ritka genetikai betegség okozza, ami Arpan esetében egyszerre lépett fel: ezek a polidaktília (többujjúság) és a színdaktília (ujjösszenövés). Ennek köszönhetően Arpan otthonában, az indiai Bhopalban igazi sztár. A város lakói lépten-nyomon megállítják, nézegetik, a kisfiú pedig élvezi a kitüntető figyelmet. „Egyszerűen imádom, hogy idegenek jönnek oda hozzám fotózkodni, vagy csak beszélgetni”- mondja.


Egy ujját balesetben vesztette el 2 évesen – Forrás: Northfoto

A kisfiú édesapja, a 35 éves Anil Saxena egyébként a „nagy bhopali katasztrófa” egyik túlélője. 28 évvel ezelőtt a helyi rovarirtószer-gyárban történt egy hatalmas robbanás, mely során mérgező gázok jutottak a levegőbe: 1984-ben napokon belül 15 ezer ember életét követelte, de a robbanás hosszú távú hatásai még ma is érződnek. Sokak szerint ennek tudható be a Bhopalban tapasztalható nagy számú születési rendellenesség, amilyen Arpané is.

A Saxena család – bár sok helyről kaptak felajánlásokat – egyelőre úgy döntött, nem műtteti meg a kisfiút. „A fiúnk híres, és mi így szeretjük ahogy van. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem szeretnénk, ha ilyen fiatalon komoly műtéteken kellene átesnie, az biztos nem segítené a fejlődését” – nyilatkozta Arpan 30 éves édesanyja, Tanu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik