Élet-Stílus

Olcsóbb és érzékenyebb HIV-teszt jön

A szegényebb országokban az új, tízszer érzékenyebb teszt javíthatja a betegek túlélési esélyeit.

A londoni Imperial College kutatóinak tanulmánya a leírás szerint nanotechnológiát alkalmazva szabad szemmel látható, egyértelműen megkülönböztethető eredményt nyújt: a minta színe vagy piros, vagy kék lesz, attól függően, hogy jelen van-e benne a HIV-vírus.

Olcsó és gyors nyáltesztek vannak már forgalomban a HIV-vírus kimutatására, de ezek csak akkor jelzik a vírus jelenlétét, amikor az már viszonylag nagy koncentrációt ért el az érintett ember szervezetében.

“Észlelhetjük a fertőzést még azokban az esetekben is, ahol a korábbi módszerek, például a nyáltesztek téves negatív eredményt adtak, mert a vírusterhelés még alatta volt a kimutathatónak” – magyarázta Molly Stevens kutatásvezető.

A most kidolgozott teszt eldobható tartályban, vérmintából nyert szérumban jelzi a p24 jelű HIV-biomarker jelenlétét. Ha a p24 jelen van, akkor a tesztben lévő arany nanorészecskék szabálytalan mintázatban csapódnak össze, ami kékké változtatja át az oldatot. A p24 távollétében az arany nanorészecskék gömb formát öltenek és egyenletesen szétoszlatva vannak jelen az oldatban, amely így piros színű.

Az új eljárással más betegségek, így a szepszis, a tuberkulózis és a malária kórokozójának kimutatására is kifejleszthetők tesztek a jövőben.

A HIV-vírus esetében nem csak a fertőzöttség első kimutatásakor van fontos szerepe a tesztnek, de a későbbiekben, az alkalmazott kezelés eredményességét is nyomon követhetik segítségével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik