Élet-Stílus

Lóvér segít a haldokló tininek

kórház (kórház, )
kórház (kórház, )

Zoe Gilbert csontvelő-elégtelenségben szenved és ha nem találnak neki mielőbb donort, meghalhat.



A 11 éves brit kislány aplasztikus anémiáját (vagyis azt a betegséget, amit a csontvelő elégtelen működése okoz) egy évvel ezelőtt fedezték fel az orvosok, miután Zoenak két hét leforgása alatt tízszer eredt el az orra vére.

Kiderült, hogy a lány csontveleje nem termel elegendő vörösvértestet, és kritikusan alacsony a fehérvérsejtszáma is, ami azt jelenti, hogy Zoe szervezete lassan képtelen lesz ellenállni a fertőzéseknek. A kislány kezelőorvosai a betegség diagnosztizálásakor megkezdték a szokásos kezelést: vérátömlesztést kapott, majd nyúl- és lószérumot adtak neki, hogy beindítsák az immunrendszerét.

Az aplasztikus anémia esetében az orvosok azért használják lovak és nyulak vérét, mert ezek tartalmaznak egy úgynevezett ATG nevű antitestet, ami újraindíthatja a létfontosságú sejtek termelődését. Zoenak a kezelés után négy hetet kell várnia arra, hogy kiderüljön, hatásos volt-e a terápia. Az orvosok bíznak annak hatékonyságában, de azt is elismerik, hogy egy olyan súlyos esetben, amilyen Zoenak van, a legjobb megoldás a csontvelőátültetés lenne.

A beavatkozásra azonban még várnia kell a családnak, egyelőre ugyanis nem találtak Zoenak megfelelő donort.

Aplasztikus anémia (vérszegénység)

A csontvelő-rendellenesség nemcsak a gyerekeknél, hanem bármilyen életkorban, de főleg a 60 évnél idősebb felnőtteknél alakulhat ki. Szerencsére nem túl gyakori: 200 ezer emberből mindössze egyet érint, igaz, az orvosok sok esetben még most sem tudják mi váltja ki.

A betegség tünetei igen sokfélék lehetnek, a leggyakoribb a vérszegénység, a vérzékenység és a visszatérő fertőzések, a bőr- és nyálkahártyavérzések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik