Élet-Stílus

Betegséget jelezhet a vizeletsugár

nyilvános wc (nyilvános wc, )
nyilvános wc (nyilvános wc, )

A férfiak vizeletsugarának formája előre jelezheti a hugyúti betegségeket.

A PLOS One című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány elsőként elemzi a férfiak vizeletsugarának mintáit, illetve ismerteti az elképzelést, miszerint ez kulcsfontosságú lehet a prosztatabetegségek megállapításában.

„Jellegzetes forma utalhat a vizelet felületi nyomására és a húgycső elliptikus alakjára. A számítógépes modell összhangban volt a laboratóriumi kísérletekkel, valamint az önkéntesekkel rögzített videós megfigyeléssel is. Egyértelmű kapcsolatot állapítottunk meg a vizeletsugár formája és a vizeletátfolyás sebessége között” – mondta a társszerzőként közreműködő dr. Martin Knight.

Az intézmény biomérnökei 60 egészséges férfi és ugyanennyi prosztataproblémával küszködő páciens segítségével tesztelték, hogy a vizeletsugár formája használható-e a vizeletátfolyás sebességének megállapítására. Kiderült, hogy egyszerű becslés útján is viszonylag pontos adatot lehet kapni, ami jelentősen megkönnyíti az olyan húgyúti betegségek fölismerését, mint például a prosztatamegnagyobbodás.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: Betegséget jelezhet a vizeletsugár (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik