Élet-Stílus

Melegítsük magunkat fűszerekkel!

fokhagyma-paprika (fokhagyma, paprika, )
fokhagyma-paprika (fokhagyma, paprika, )

11 csodaszert mutatunk, amivel védekezhetünk a hideg ellen.

A téli időszak beköszöntével szervezetünknek, hogy védekezni tudjon a hideg ellen, több kalóriára van szüksége. Az úgynevezett melegítő fűszerek nagy segítségünkre vannak ebben, érdemes ételeink elkészítéséhez rendszeresen használni belőlük.

A keleti filozófia táplálkozási rendszereiben az ételek – egyéb szempontok mellett – fűtő-hűtő, nedvesítő-szárító kategóriákra is fel vannak osztva. A lehűléssel, alulműködéssel járó betegségeket tonizáló, pezsdítő, melegítő fűszerekkel kiválóan ellensúlyozhatjuk. Hogy melyek ezek?

Csípős fűszerek

A csípős fűszerek serkentik a vérkeringést, és gyorsítják az anyagcserét, ezáltal melegítenek. Ilyen például az egyszerű fekete bors, ami ételeink egyik legalapvetőbb ízesítője, fertőtlenítő és antioxidáns hatású. A Cayenne-bors, a csilipaprika és a pirospaprika magas C-vitamin-tartalmú, megfázás esetén segít leküzdeni a kellemetlen tüneteket.

Fokhagyma

A fokhagyma fogyasztása egész évben javasolt, de télvíz idején különösen. Nyákoldó, vírus-, baktérium- és gombaölő, s vérkeringésjavító-hatású növény. Olívaolajban eltett, apróra vágott fokhagymából ízletes immunerősítőt készíthetünk, ha öt fej fokhagyma gerezdjeit meghámozzuk, apróra vágjuk, és egy pár darált, erős fűszerpaprikával elkeverjük, majd annyi olívaolajjal leöntjük, hogy ellepje. Főzéshez, sütéshez is használhatjuk.

Ha kíváncsi a többire is, kattintson ide.

Forrás:

11 melegítő fűszer, ha fázósak vagyunk (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik