Élet-Stílus

Táplálkozási tippek mellrákosoknak

A gyógyulás szempontjából sokat számít, hogy mit eszünk.

Betegklubokban, várószobákban, beteg hozzátartozót gondozó családokban az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés: mit ehet, mit ihat a beteg, mit tehet azért, hogy étrendjével is segítse a kezelést?

Jól enni, jól lenni?

Egyre inkább ráébredünk: a helyes táplálkozás az egészségünk kulcsa lehet. Az adott élethelyzetnek megfelelő étrend a megelőzés alapja, csökkenti a kockázatot, a betegeknek pedig segít legyőzni a kórt, megőrizni az erőnlétet. Így van ez az emlődaganatos betegek esetében is. A kezelések idején, a kemo-, a sugár- és hormonterápia idején, a műtét után különös figyelmet érdemes fordítani a helyes táplálkozásra. Az okosan összeállított étrend ugyanis segít az erőnlét megtartásában, a fertőzések megelőzésében és leküzdésében, a kezelések mellékhatásainak legyőzésében, és hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet újraépítse a betegség és a kezelések következtében lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze ehhez.

A változatosság nemcsak gyönyörködtet!

Az emlődaganatban érintetteknek törekedniük kell arra, hogy táplálkozásuk ne legyen egyoldalú, minden ételféleség (kenyérfélék, gabonák, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, tejtermékek) előforduljon az asztalukon – ajánlotta Henter Izabella dietetikus a Magyar Rákellenes Liga tanácsadójaként. Fogyasszanak több magas fehérjetartalmú ételt: tejterméket, hüvelyeseket, olajos magvakat, halakat, baromfit, tojást.

Ügyeljen a testsúlyára!

Az emlődaganat kezelése során egyes betegeknek megváltozik a testsúlyuk. Fontos, hogy a beteg igyekezzen megtartani az ideális testsúlyát helyes étrenddel és fizikai aktivitással. Ez utóbbiból legalább félóra ajánlott naponta, és nem feltétlenül csak tornát jelenthet: lehet egyszerűen séta, kertészkedés is például. A testsúlyt érdemes hetente ellenőrizni, és fel kell figyelni arra, ha egy hónapon belül három kilogrammot meghaladó, nem szándékos fogyást vagy hízást észlel: ez esetben forduljon orvoshoz, kérje dietetikus tanácsát.

Ha szeretné megtudni, hogy miért kell vigyázni az étrend-kiegészítőkkel és mi a „bűvös ötös”, kattintson ide.

Forrás: Tíz táplálkozási tanács mellrákosoknak (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik