Élet-Stílus

A hiedelmek miatt nem működik a rákmegelőzés

tüdőszűrés (ingyenes, )
tüdőszűrés (ingyenes, )

A közelmúltban tartott onkológus kongresszuson kiderült, az emberek többsége még mindig nem hiszi, hogy ők maguk is felelősek a betegség kialakulásáért.

Az előterjesztett kutatások rávilágítottak a kihívásokra, melyeket a tévhitek eloszlatása jelent a daganatok kockázatával és a fontos életmódbeli tényezőkkel kapcsolatban. “Az európai lakosság nagy része nem igazán fogadja el a tényt, hogy önmaga is felelős a betegség megelőzésével kapcsolatban, ezért nem is igen hajlandó változtatni életmódján és szokásain. Ehelyett inkább mindent a génekre és a társadalmi helyzetre ken” – fejtette ki Hans-Jörg Senn professzor, az ESMO rákmegelőző testületének svájci elnöke. “A jövőre nézve hatalmas egészségügyi-politikai problémát jelent az elsődleges megelőzés fontosságának hangsúlyozása.” Ha ugyanis nem sikerül csökkenteni a főbb daganattípusok előfordulási arányát, nagyon nagy gazdasági terhekkel kell számolnunk.

Felfedték továbbá az emberi fejekben uralkodó káoszt a kockázati tényezőkkel kapcsolatban. A szűk alsónemű nem okoz rákot, az elhízás viszont igen. Sok a félreinformált ember. Többen túlbecsülik a genetika szerepét a betegségek kialakulásában, mondta dr. Derek Power, az ír Mercy és Cork Egyetemi Kórház onkológusa, a kutatás vezetője. 48 kérdésből álló felmérés segítségével állapították meg a rákkeltő tényezők ismeretét a lakosság körében. 748 ember töltötte ki a kérdőívet, akik közül 126 vallotta magát egészségügyi szakembernek. “A megkérdezettek összesen 90 százaléka (köztük az egészségügyisek is) úgy gondolta, hogy a gének erőteljesen befolyásolják a rák kialakulását. Ezeket a félreértéseket el kell oszlatni, ha valóban a beteg emberek számának csökkentése a cél. Nem lehet elégszer elmondani, hogy az étrend, az életmód és a dohányzás felel a tumorok 90-95 százalékáért” – magyarázta a kutató. Új kommunikációs módszerekkel az emberek tudtára lehetne adni, hogy az elhízás és előzményei növelik a kockázatot, így lehetne motiválni őket a fogyásra és a hízás megelőzésére.

Ha kíváncsi, milyen tévhiteink vannak az alkohollal kapcsolatban, kattintson ide.

Forrás:

Gátolják a rákmegelőzést a hiedelmek (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik