Élet-Stílus

Nyugodtan is lehet vitatkozni

Ha jól csináljuk, a vita hasznos eszköz lehet ahhoz, hogy jobban megismerjük a másikat.

Hogyan kerülhetjük el, hogy egy vita során magukkal ragadjanak az érzelmek és az indulatok? Íme, néhány tipp, aminek segítségével hatékonyabb és meggyőzőbb vitapartnerré válhatunk!

A vita megkezdése előtt érdemes felmérni saját belső feszültségünket. Egy képzeletbeli tízes skálán próbáljuk meg behatárolni idegességi szintünket, ahol az 1 a teljesen higgadt, a 10 pedig a teljesen ideges, felzaklatott idegállapot jelöli. Amennyiben 7,5 felett van az érték, nem is érdemes belekezdeni a vitába.

A harag érzése számos fizikai szimptómával jár együtt. Az ember egy állatias, ösztönös állapotba kerül, ugyanis ilyenkor a neuronok nem képesek kellő gyorsasággal az amigdalába (az agy érzelmek feldolgozásáért felelős régiójába) juttatni az ingerületet. Ebben az állapotban a szervezet vagy felkészíti magát a fizikai, illetve verbális küzdelemre, vagy menedéket keresve elmenekül. Ilyenkor jellemzően felgyorsul a pulzus, a tenyér izzadni kezd, megnő a testhőmérséklet, illetve bizonyos esetekben erőszakos gondolatok jelentkeznek.

Ha szeretné tudni, hogyan maradhat nyugodt, kattintson ide.

Forrás: Vitatkozzon – nyugodtan! (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik