Élet-Stílus

Masnis kutyák lepik el Magyarországot

kutya (kutya, )
kutya (kutya, )

Az antiszociális, problémás kutyákra hívja fel a figyelmet egy most induló nemzetközi kampány.

A „Yellow Dog Project” névre keresztelt nemzetközi akciónak röviden az a célja, hogy a gazdik felhívják egymás figyelmét arra, ha kutyájuk valamilyen oknál fogva – vagy mert beteg, vagy mert agresszív – nagyobb teret igényel. Ezt a program szerint egyszerűen, mindössze egy pórázra kötött sárga masnival, szalaggal, vagy más sárga dologgal jelezhetik.

Nos, kutyatartóként azt hiszem, messzemenőkig támogatom az ötletet. És nem csak azért, mert még emlékszem, milyen nehéz volt drága, első kutyánkkal, a Bundussal. Aki 16 éve alatt sok mindent megtanult – kezdve azzal, hogyan legyen igazi családtag –, kivéve azt, hogyan viselkedjen jól (!) a többi kutyával. Kis méregzsák volt, az az igazság.

Ennek megfelelően, ha sétáltunk, mindig pórázon volt – ami egyébként a hatályos szabályozás szerint, a közterületeken amúgy is kötelező –, a kisebb-nagyobb, olykor fájó incidenseket mégsem sikerült kivédeni. A többi gazdi ugyanis vagy engedte ismerkedni saját, amúgy szociális kedvencét, vagy póráz nélkül sétáltatott, és mire észbe kaptunk, már késő volt.

Pedig kiabáltunk már messziről, hogy a mienk az mufurc, az harap, az agresszív… Rendre elértették, vagy nem is hallották, mit mondunk. Így aztán a szokásos esti séta hamar háromszereplős bújócskává változott. Míg az egyik szereplő a kutyust sétáltatta, a másik a terepet kémlelte, nehogy baj legyen. De bezzeg ma már egy messziről jól látható, gigantikus szalag is elég lenne!

Magyarország is csatlakozott

Az elmúlt néhány hétben ugyanis indult egy kezdeményezés, ami kifejezetten olyan kutyáknak szól, mint Bundus. A Yellow Dog Project hivatalos oldalán a kezdeményezők arra kérik a gazdikat, hogy egyrészt jelöljék meg saját kutyájukat, ha szüksége van rá, másrészt vegyék figyelembe, ha egy közeledő kutyán citromsárga jelzést látnak, és ne engedjék oda sajátjukat. A jelzés ugyanis azt jelenti, hogy az állat nagyobb teret igényel, vagy azért, mert betegségből lábadozik, vagy azért, mert agresszív másokkal.

Az akció híre a legnagyobb közösségi oldalon futótűzként terjed, eddig világszerte már 45 ország csatlakozott hozzá. Köztük Magyarország is: itthon elsőként a Futrinka Utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület állt ki a nagyobb teret igénylő kutyák mellett. A honlapra az Egyesület aktív segítője és önkéntes grafikusa, Vitéz Petra bukkant rá, és az eredeti készítők engedélyével elkészítette magyarul a felhívást.

„Tódi kutyám is “sárga szalagos” kutya, és mikor ránk engednek 2-3 nagytestű kutyát, félő, hogy ha Tódi rájuk morog, vagy odakap, nekünk fog esni a többi kutya. Ő is, mint a legtöbb négylábú, nagyon empatikus lény, megérzi, ha kicsit is megrettenek a helyzettől, ez pedig csak ront a kutyákkal való kapcsolatán. Ha pedig az enyémnél kisebb termetű jön oda kérdezés nélkül, akkor a kiskutya kerül veszélybe, ezt is szeretném elkerülni.

Sokat segíthet egy kutya szocializációján, ha el tudjuk kerülni az ilyen váratlan helyzeteket, ha először csak ismerős kutyákkal, egyesével próbáljuk összeszoktatni őket a megfelelő körülmények között. Így kevésbé stresszes egy-egy ilyen találkozás, és ha ezekkel már nincs gondja, szép fokozatosan megtanulhatják, hogy a többi kutya barát, és talán a sárga szalag is lekerülhet egyszer. ”

Jó ötletnek tartják

Mint megtudtuk, a Futrinka Egyesület egyrészt azért tartja nagyon jó ötletnek a kezdeményezést, mert így azt az ismeretlen helyről érkező kutyáik esetében is alkalmazhatják, amíg eljutnak az állatorvoshoz. “Nem szeretnénk egyetlen kutyát sem kitenni sem kitenni annak, hogy olyan szituációba kerüljön, amelyet nem képes megfelelően kezelni (támad, agresszív vagy fél, pánikol), illetve csökkenthetnénk a fertőzések esetleges átadásának kockázatát is. Emellett az Egyesület gondozásából, a mentési alapelveink miatt arányaiban magas létszámmal kerülnek ki olyan kutyák, akik a többi kutyával csak szoktatás után engedhetők össze, mert vagy dominánsak vagy félnek vagy olyan rossz élményük volt, amely miatt nem segít, ha ismeretlen kutyák rohanják le őket az utcán. Nem lenne természetesen szükség ilyen negatív megkülönböztetésére az érintett kutyáknak, ha minden gazda felelősen tartaná a saját ebét, s ha már nem is ragaszkodik ahhoz, hogy mindenhol pórázon sétáltassa, de figyelne arra, hogy más kutyákhoz ne menjen oda kéretlenül a kutya. Fel kellene nőnünk ahhoz, hogy attól még, hogy a mi kutyánk kedves és barátságos, lehet, hogy valaki nem örül annak, ha odamegy, amely a mi kutyánkra is veszélyt jelenthet.”

A kezdeményezést nem csak a Futrinka Egyesület, hanem más hazai állatvédő szervezetek is jó ötletnek tartják. Így például a Noé Állatotthon Alapítvány is. „Néhány nappal ezelőtt találkoztunk a kezdeményezéssel, és mivel alapvetően jó ötletnek tartjuk, úgy gondolom, nemsokára mi is csatlakozunk majd” – mondta lapunknak az alapítvány sajtóreferense, Schneider Kinga.

Pozitívan vélekedett az ötletről a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója, dr. Koleszár István is, aki szerint a lelkiismeretes gazdik már most is működtetnek hasonló rendszert, a sárga szalagot leszámítva. „Ha egy kutya valamilyen okból nehezen viseli a társaságot, akkor arra a tulajdonosok igyekeznek szóban felhívni egymás figyelmét, vagy még inkább elkerülik a zsúfolt futtatókat, kutyáknak szánt játszótereket. Ettől függetlenül az utcai séták során igen hasznos lehet, ha már messziről is látni, ha egy kutyával vigyázni kell” – tette hozzá.

A támogatásukra – és az esetleges csatlakozásukra – nagy szükség is van: de nem csak úgy, hogy hírét viszik ennek a kezdeményezésnek, hanem akár azzal is, hogy az általuk mentett kutyák esetében, amíg nem ismerik annak reakcióját, nem biztosított a megfelelő immunizáltsága vagy kezelés alatt áll, szintén alkalmaznák ezt a jelölést. Hiszen így arányaiban több kutyán jelenne meg a sárga szalag, ami önmagában is nagyobb hírértéket jelentene, s gyorsabban épülhetne be a köztudatba a jelentése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik