Élet-Stílus

Injekció segíthet a lisztérzékenyeken

tej-kenyér (élelmiszer, )
tej-kenyér (élelmiszer, )

A vakcina meggátolja a test reakcióját a gabonából készült ételek fogyasztásakor.

Az orvostudomány mostani állása szerint a lisztérzékenységre nincsen gyógymód. Az érintettek egyelőre csak a szigorú – és nem mellékesen költséges -, gluténmentes diéta betartásával érhetik el azt, hogy a kínzó tüneteik megszűnjenek. A diéta azonban nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, a tüneteket kiváltó glutén ugyanis nem csak a péksüteményekben, hanem a tésztákban, a kekszekben, sőt még a halrudakban és a virslikben is megtalálható.

Azok, akik nem tartják be a diétát, kénytelenek szembesülni azzal, hogy nagyobb esélyük van a meddőségre, a csontritkulásra és a gyomorrákra is. Ez azért lehet, mert a veszélyes proteinek tönkreteszik a bélbolyhokat, így azok nem tudják rendesen felvenni a tápanyagokat: hasmenést és tápanyaghiányt okoznak. Mivel a szervezet nem kap elég ásványi anyagot és vitamint, a csontok gyengülnek, nő a rák esélye.

A NexVax2 egyelőre egy kísérleti szer, ami a lisztérzékenyek problémáját hivatott megoldani. A szer ugyanis újraprogramozza az immunrendszert, hogy az ne reagáljon a gluténra. A vakcina olyan proteinszemcséket tartalmaz, amik kiváltják a szervezet túlzásba vitt reakcióját az emésztési folyamat során.

Mivel ezek a szemcsék nagyon aprók, ezért az immunrendszer nem indít ellenük támadást és szép lassan megtanulja elfogadni, hogy a protein ártalmatlan. A vakcina segítségével egy idő után a szervezetet fokozatosan hozzá lehet majd szoktatni nagyobb adag glutén elviselésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik