Élet-Stílus

Az óvszer a legnépszerűbb védekezési forma

óvszer (óvszer)
óvszer (óvszer)

Egy most készült felmérés bizonyította, hogy a fiatalok nagy része képben van, ha a védekezésről van szó.

92 százalékuk ugyanis ismer valamilyen fogamzásgátló módszert: a három legismertebb az óvszer, a fogamzásgátló tabletta és a megszakított közösülés, de sokan hallottak már a spirálról és egyéb méhen belül használatos eszközről is. Mindez abból a felmérésből derült ki, amit 400, 15-25 év közötti fiatal körében végzett az Ipsos.

Mint kiderült, a legtöbben – 55 százalék – óvszert használ, fogamzásgátlót 17 százalék és az aktus megszakítását 14 százalék alkalmaz. Az életkor előrehaladtával változnak az arányok is, az óvszerhasználók száma például látványosan növekszik.

A kérdezők kitértek egy, a fogamzásgátláshoz szorosan kapcsolódó, Magyarországon újnak számító terhesség-megszakítási módra, az abortusztablettára is. Ezt az Országos Gyógyszerészeti Intézet nyár elején regisztrálta hazánkban, de bevezetését azóta sem engedélyezték, és használata nagy port kavart. A fiatalok 42 százaléka vallott úgy, hogy már hallott róla, közülük minden második gondolja úgy, hogy kevesebb egészségügyi kockázata van, mint a műtétnek, 57 százalék szerint pedig egyenesen kíméletesebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik