Élet-Stílus

Életünkre törhetnek az elszabadult vérrögök

A véralvadás zavarai miatt képződő vérrögök elszabadulva halálos embóliát okozhatnak.

A véralvadás egy komplex, bonyolult, több faktorból álló mechanizmus, amely a vérzés megszüntetésére törekszik. A véralvadás folyamatáról rovatunk másik cikkében olvashat bővebben.

Ennek a rendszernek a betegsége például a hemofília, amely egy örökletes véralvadási rendellenesség miatt fellépő vérzékenységet jelent. Ezzel szemben az úgynevezett trombofília fokozott alvadékonyságot jelent. Ha a vér az egészséges mértéknél könnyebben alvad, az trombusképződéshez vezet, amely főleg a lassabb folyású, vénás vérben okozhat problémákat. Ennél nagyobb veszély azonban, hogy ezek a trombusok nem fixen ülnek az érfalon, hanem egy részük lesodródhat és bekerül a véráramba. Ez pedig a tüdőbe jutva tüdőembóliát, ezzel pedig hirtelen halált okozhat. Ezeket a problémákat véralvadásgátlóval lehet kezelni.

Az artériás oldalon is kialakulhat trombus: ha az érfal sérül, úgynevezett plakk-lerakódás alakul ki, melyekbe zsírok és kalciumkristályok épülnek be. A plakkok ki is fekélyesedhetnek. Ez oka lehet például szívinfarktusnak, vagy agyi infarktusnak, stroke-nak.

Ha szeretné tudni, mely szerveket érinti leginkább, kattintson ide.

Forrás:

Életünkre törhetnek az elszabadult vérrögök (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik