Élet-Stílus

Hogyan viselkedjünk a vécén?

Érdekességek és tudnivalók mindenkinek.

A higiénikus emberi végtermék-elhelyezés lehetősége egyelőre nem alapvető emberi jog, pedig milliók élete múlt és múlik ma is azon, rendelkezésre áll-e megfelelő vécé, megoldott-e a csatornázás. Az erdő mélyén barangolva nem probléma, ha egy dús bokor nyújt megoldást, ám minél többedmagunkkal élünk, tevékenykedünk szorosan együtt, annál nagyobb a jelentősége a vizelet- és székletürítés mikéntjének, és ezzel a fertőzés és járványveszély elkerülésének.

A szingapúri Jack Sim 24 évesen fordított hátat a pénzcentrikus világnak, és fogott nonprofit munkába, amikor meglátta, mennyire elhanyagolt terület a vécéellátottság és higiénia. Azon fáradozik, hogy szerte a világon mindenki megfelelő vécéhez juthasson. 2001-ben 15 alapító taggal létrehozta a ma 235 tagból 58 országra kiterjedő WTO-t, nem tévedés, a World Toilet Organizationt, vagyis a Nemzetközi Vécészervezetet , melynek célja a megfelelő vécéhigiénia megteremtése. Nekik köszönhetjük a vécé november 19-i világnapját is. Kiemelt céljuk azon területek megfelelő higiéniai felszerelése, ahol még ma is elérhetetlen a tisztességesen kiépített vécézési lehetőség, és ahol milliók kénytelenek saját ürülékük közvetlen közelében élni.

Miközben általában nem szenvedünk a fejletlen országokhoz hasonlóan az illemhely hiányában, rendkívül kritikusak vagyunk a hazai vécéhelyzettel, embertársaink vécékultúrájával vagy éppen -kulturálatlanságával szemben. Bizony felmerül, hazánkban is körülnézhetne az a WTO. Különösen kínos a helyzet, ha állandóan vagy időlegesen sürgős szükség kényszerít. Ilyenkor az ember egyébként is feszült, ideges és türelmetlen. Legyen az egyszerű gyomorrontás, egy bepisiléssel fenyegető kisgyermek, inkontinencia vagy terhesség, ilyen állapotok és helyzetek esetén minden perc és minden méter számíthat abban, hogy idejében elérje az ember az illemhelyet, és megússza a kínos helyzetet.

Vécélelőhelyek szorult helyzetben

A nyolcvanas–kilencvenes években a meglévő kevés közhasználatú vécék állapota katasztrofális volt. Az omladozó festésű helyiségekben csak hidegvíz-csap, szappan csupán elvétve, WC-papír és kézszárítási lehetőség szinte sehol nem volt. Épp ezért jelenthetett felejthetetlen élményt egy takaros „vécéshölgy” gondjaira bízott közvécé Zircen. Bizonyára mások is emlékeznek az utcaszint alatti, mégis világos, türkizkékes csempével burkolt, burjánzó szobanövényekkel díszített intézményre, melynek előterében az elégedett járókelők egy vendégkönyvben is megörökíthették kulturált megkönnyebbülésük élményét.

Ha nem is vendégkönyvvel ellátottat, de hol találhatunk ma tisztességes vécét? Elégedettségre ugyan még nincs ok, de az elmúlt években a bevásárlóközpontok megjelenésével és a kulturált vécével ellátott benzinkutak elterjedésével, valamint a közintézmények vécéi felszereltségének javulásával sokkal jobb lett a helyzet. Nagyobb városainkban kis leleményességgel azok is bátran elindulhatnak otthonról, akiknek gyakran okoz gondot a hirtelen vizelési inger, illetve a vizelettartás. Nagyobb üzletházakban, plázákban, könyváruházakban, vásárcsarnokokban mindenhol kulturált, jól felszerelt mellékhelyiségeket találunk, általában még fogas is van a vécében. Önkiszolgáló étkezdékben, kisebb-nagyobb éttermekben, gyorséttermekben is kaphatunk segítséget, s ehhez nem feltétlenül kell rendelnünk.

Tény, hogy a fogyasztó vendégeket látják igazán szívesen, de ha udvariasan és őszintén érdeklődünk, többnyire készségesen segítenek. Legrosszabb esetben érdemes rendelni egy ásványvizet. Bár akkor már célszerűbb volna előbb megfizetni a vécéhasználat díját, hiszen – főként, ha sürgető ingerrel küzd az ember –, először szeretné elvégezni a dolgát, kezet mosni, és utána volna ideje enni vagy inni. Remélhetőleg, ha más nem is, e cikk olvasása cselekvésre készteti majd a jobb üzleti érzékű vendéglátóhelyek üzemeltetőit, és változtatnak fizetős-rendelős rendszerükön. A múzeumok, nagyobb hivatalok is rendelkeznek ügyfelek számára kialakított mosdóval. Szállodák földszintjén szintén szokott lenni vécé, ezért nyugodtan kérjünk segítséget a recepción, általában segítőkészek, ne engedjünk gátlásos zavarunknak.

Ha szeretné látni a fővárosi listát, kattintson ide.

Forrás: Az illemhelyi illem, avagy hogyan viselkedjünk a WC-n (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik