Élet-Stílus

Fertőzést terjeszt az ékszerteknős

teknős (teknős, )
teknős (teknős, )

Az otthon kedvencként tartott hüllők a páncéljukon hordják a baktériumokat.

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb hisztéria övezi a páncélos kedvenceket: az országban ugyanis hat helyen, legalább 168 embert megbetegítve olyan szalmonella-járvány tört ki, amit minden valószínűség szerint a kis hüllők okoztak.

Az országban egyébként 10 centinél kisebb páncélú állatot 1975 óta tilos tartani, aminek csak egyik oka a lehetséges szalmonella-fertőzés, amit a gazdi érintés útján kaphat el a teknőstől. A betegséget okozó baktérium egyébként általában minden hüllőben megtalálható, a teknősök páncéljára azok ürülékéből kerülnek. Az állatok tartása azért veszélyes, mert kézbevételkor ezek a baktériumok rátapadhatnak az emberi bőrre.

A fertőzésveszély a szakemberek szerint akkor is fennáll, ha a teknőst nem fogdossuk, hanem szabadon rohangál a lakásban. A baktériumok ilyenkor a lakás különböző pontjain szaporodhatnak el. A szalmonella elsősorban a kisgyerekeket veszélyeztetik: ők azok, akik hajlamosak a teknőst – ha a szülő éppen nem figyel oda – a szájukba venni, vagy elfelejtkezni a kézmosásról. De problémás lehet a terrárium cseréje is: sokan ugyanis a kádban, vagy épp a mosogatóban tisztítják a terráriumot, ami szintén fertőzésveszélyes lehet.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik