Élet-Stílus

Mit jelent, ha rossz a szaglása?

virág (illat, szagol)
virág (illat, szagol)

Hajlamosabbak a pszichés betegségekre azok, akiknek nem olyan kifinomult a szaglásuk.

Az ausztrál Macquarie Egyetem két munkatársa, Mehmet Mahmut és Richard Stevenson tett közzé egy erről szóló cikket a Chemosensory Perception című folyóiratban. A pszichopátiás kórkép egy széles körű fogalom, melybe a súlyos személyiségzavarral járó betegségek tartoznak. Az állapotokat kísérheti érzéketlenség, mások manipulálása, élvhajhászás és antiszociális viselkedés, melyek felfedezhetők az egyébként egészséges embereknél is.

Kutatások kimutatták, hogy a pszichopata jellemzőkkel rendelkezők agyának elülső része nem működik rendesen. Ez a terület felelős a tervezési feladatok végrehajtásáért, az indulatszabályozásért, és a szociális normák betartásáért. A diszfunkció pedig érinti a szaglást is.

Mahmut és Stevenson meg akarták tudni, hogy a rossz szaglás összefügg-e a pszichiátriai betegségekre való hajlammal, ezért 79, priusszal nem rendelkező felnőttet vizsgáltak. Felmérték szaglásukat, illetve szaglószerveik érzékenységét. Osztályozták pszichopátiás jellemzőiket is négy szempont szerint: manipulatív jellem, érzéketlenség, kiszámíthatatlanság és bűnözői hajlam, majd megnézték, hogy mennyire képesek az együttérzésre.

Ha kíváncsi a vizsgálat végeredményére, kattintson ide.

Forrás:

Mit jelent, ha rossz a szaglása? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik