Élet-Stílus

Lábukat is elveszthetik a cukorbetegek

láb (láb, )
láb (láb, )

Évente 4000 végtagot amputálnak lábszárfekély miatt.

A fekélybetegségek egyik legmakacsabb változata a bőr rétegeiben kialakuló lábszárfekély. Arról viszont már kevesebbet tudhatunk, hogy ez a betegség kiket érint, hogy alakul ki, illetve milyen komoly következményei lehetnek.

Szomorú adat, hogy ma Magyarországon közel 1,5 millió ember érintett a cukorbetegségben. Ma közel 568 ezer főre tehető azok száma, akiket ezzel a kórral kezelnek, és megközelítőleg ugyanennyi embernél áll fenn, akik nem is tudnak a betegségükről. Ezenfelül szakértők ugyanennyire teszik azok számát is, akik már olyan egészségi állapotban vannak, hogy nemsokára kialakulhat náluk a diabétesz. Döntően a mozgásszegény életmódnak, nem megfelelő táplálkozásnak vagy épp a genetikának köszönhetően.

Az egyik legsúlyosabb szövődmény: a lábszárfekély

A lábszár szöveteinek elfekélyesedése 3 okból alakulhat ki: vénás keringési elégtelenség (trombózis utáni állapot), artériás elzáródás (érelmeszesedés, heveny artériás embólia, stb.) és neurotrófiás zavarok (pl. cukorbetegség) miatt.

A kialakult cukorbetegség következtében olyan idegrendszeri funkciózavarok léphetnek fel ezeknél a betegeknél, hogy ez az állapot gyakran a láb szöveteinek visszafordíthatatlan károsodásához, lábszárfekélyhez, majd – súlyos és nem kezelt esetekben – akár amputációhoz is vezethetnek. Ez a sebkialakulás további egészségügyi gondokhoz és az életminőség romlásához vezet. Ugyanis fokozott a seb fertőzésveszélye, nő a sebbel járó fájdalom is. Sajnos elmondható, hogy a cukorbetegek száma világszerte egyre csak nő, a betegség egyik és egyben leggyakoribb szövődménye a lábszárfekély. Emiatt jelenleg Magyarországon évente kb. négyezer lábamputáció történik.

Számos esetben az amputáció következtében keletkezett seb az alapbetegség miatt szintén nehezen gyógyul és könnyen elfertőződhet.

Ha kíváncsi arra, hogyan előzhető meg, kattintson ide.

Forrás:

Lábukat is elveszíthetik a cukorbetegek (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik