Élet-Stílus

Új vírust azonosított a WHO

Az új vírus ugyanabba a családba tartozik, mint a SARS, ami 2002-ben nyolcszáz ember halálát okozta.

A WHO a vírust egy olyan férfi szervezetében azonosította, aki nemrég Szaúd-Arábiában járt. Az elvégzett tesztek igazolták, hogy a férfi egy olyan vírustól betegedett meg, amely a koronavírusok családjába tartozik – ugyanabba a családba, amelybe a nátha, illetve a SARS vírusa is tartozik.

„Tekintve, hogy ez egy újfajta koronavírus, a WHO jelenleg további információkat gyűjt a lehetséges közegészségügyi következmények megállapítására” – áll a közleményben. A SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome: súlyos akut légzőszervi szindróma) 2002-ben jelent meg Kínában, majd mintegy 800 ember halálát okozta világszerte, mielőtt sikerült ellenőrzés alá vonni.

Peter Openshaw, az Imperial College London légzőszervi fertőzésekre szakosodott központjának igazgatója úgy véli, hogy ebben a stádiumban az új vírus vélhetően nem ad okot aggodalomra, és elképzelhető, hogy csak a kifinomult elemzőtechnikáknak köszönhetően azonosították. „Körültekintés szükséges, de azonnali aggodalomra nem látok okot” – tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet további információkat gyűjt a vírusról, de az utazások semmiféle korlátozását nem javasolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik