Élet-Stílus

Így ölhet a popcorn

popcorn (pattogatott kukorica, )
popcorn (pattogatott kukorica, )

Egy amerikai férfi rekordösszegű, mintegy 7,2 millió dolláros kártérítést kapott, mert kedvenc nassolnivalója tönkretette a tüdejét. Vajon a pattogatott kukorica tényleg képes ölni?

„Alapvetően egészséges fickónak látszom, legalábbis első ránézésre” – meséli az 59 éves Wayne Watson, majd hozzáteszi, hogy ennek ellenére még egy jobb napján is csak 53%-osan működik a tüdeje. A denveri bíróság a férfinak épp a múlt héten ítélt meg rekordösszegű kártérítést azért az egészségkárosodásért, ami – a szakértők szerint – a pattogatott kukorica iránti szenvedélye miatt alakult ki.

Popcorn-tüdő: így emlegetik a köznyelvben azt a betegséget, ami Watsonnál a túlzásba vitt, mikrós popcorn fogyasztása miatt alakulhatott ki. A kór valójában a forbronchiolitis obliterans, leggyakrabban olyan gyári munkásokat támad meg, akik nagy mennyiségű diacetilt lélelegznek be. A sors iróniája, hogy ugyanez az anyag szükséges a vajas popcorn vaj ízének előállításához is.

A betegség tünetei között szerepel a tüsszögés, a száraz köhögés, a hányinger és a légszomj. Ha az orvosok nem veszik időben észre, az ebben szenvedő betegnek szervátültetésre lesz szüksége. Súlyos esetben pedig halálos lehet. Épp ezért a kukoricát előállító gyárakban a munkások védőfelszerelést hordanak, szigorú szabályok között dolgoznak és rendszeresen járnak tüdővizsgálatokra is.

Watson azonban nem egy popcorngyár akalmazottja: a hiba, amit elkövetett, hogy 10 éven keresztül naponta 2-3 zsákkal is megevett kedvencéből. Ennek következtében az egykor lelkes kórista elvesztette a hangját és szép lassan a levegőjét is. 2007-ben kezdődtek az egészségügyi problémái, de csak hónapokkal később derült ki, hogy a pattogatott kukorica miatt van, egész pontosan a vajaromától, amiből a konyhájában legalább annyi gyűlt össze, mint egy popcorngyárban.

Jó hír, hogy a gyártók 2008-tól kezdve nem használják már a diacetilt, a rossz viszont, hogy belélegezve káros lehet a perfluoroktánsav is, amit a zacskók ragasztásához használnak, 2015-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik