Élet-Stílus

Tilos lesz énekelni az autóban?

Azért tilthatják be, mert egy kanadai kutató szerint a vezetés közbeni dalolászás nem csak az utasokat teszi próbára, hanem veszélyes is.

Az éneklés mellett a zenehallgatás is zavarhatja a vezetést – derült ki a közelmúltban Hollandiában megrendezett Közlekedési és Szállítási Pszichológia Konferencián. Az erre vonatkozó kutatás vezető szakember, Christina Rudin-Brown szerint a zeneszó – függetlenül attól, hogy hallgatjuk vagy énekeljük – különösen akkor veszélyes, ha a sofőrnek valamiért jobban oda kell figyelnie. Például ha rossz az időjárás, vagy ismeretlen a környék.

A tanulmányhoz végzett kísérlet során szimulátort használtak, amikor is 6.6 kilométeres városi útszakaszon kellett vezetniük a tesztsofőröknek, akiknek kiszámítható és váratlan eseményekre kellett reagálniuk. A kísérleti alanyoknak meg kellett tanulniuk A Smash Mouth-tól az I’m a Believer című dalt és John Lennontól az Imagine-t. A teszt során pedig vezetniük kellett zene nélkül, zenével és zene-ének kombinációjával is. A zene nélküli változattal összehasonlítva, énekelve a tesztalanyok lassabban vezettek, de a sebességük nem volt egyenletes, és több időre volt szükség, hogy reagáljanak a potencionális veszélyhelyzetekre.

És hogy ezen kívül még miért veszélyes? Nos, a pszichológus szerint azért, mert a zene hatására sokkal inkább a jármű elejének a középső részére koncentrálunk, mint hogy a tükröt ellenőriznénk vagy a látómezőnket futnánk át a szemünkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik