Élet-Stílus

Egyre több a rákos kismama

A jelenséget az orvosok részben azzal magyarázzák, hogy az anyák egyre idősebbek.

Azt, hogy a rákkal diagnosztizált várandós nők száma az elmúlt néhány évtizedben jelentősen emelkedett, ausztrál kutatók állapították meg. Szerintük az emelkedés egyrészt a szülés későbbi életkorra tolódásával, illetve a rákdiagnosztika fejlődésével magyarázható.

A BJOG szülészeti és nőgyógyászati szakfolyóiratban megjelent elemzés szerint az 1994-es 112 százezrelékről 2007-re 192 százezrelékre emelkedett a terhesség alatti és a szülést közvetlenül követő időszakban a diagnosztizált rákos esetek aránya. „A terhességgel összefüggő rákos esetek száma emelkedett, és ez a növekmény csak részlegesen magyarázható az anyai életkor emelkedésével” – hangsúlyozta Christine Roberts, a Sydney-i Egyetem kutatója, a kutatás egyik résztvevője. Várandósságuk alatt a nők kapcsolatba kerülnek az egészségügyi ellátó szolgálatokkal, ezért nagyobb eséllyel kaptak új diagnózist, de a várandósság maga is befolyásolhatja a tumorok növekedését – tette hozzá.

Az életkor nem magyarázta meg a rákkockázat teljes emelkedését. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a korábbi és pontosabb diagnosztika indokolhatja az esetszám növekedésének egy részét. A melanoma például igen nagy arányban, 45 százezrelékben fordult elő a tanulmányban, miközben ismert, hogy Ausztráliában éppen e betegség gyakorisága miatt igen fejlett a kiszűrésére alkalmazott diagnosztika is.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a növekedés ellenére még most is igen alacsony a várandós nők rákkockázata – nem éri el a két ezreléket –, ám a rákbetegség kezelése az állapotos nőknél speciális problémákat vet fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik