Élet-Stílus

A fejfájáscsillapító csak ront a fájdalmon

fejfájás (szomorú, fejfájás, )
fejfájás (szomorú, fejfájás, )

A túl sok pirulától jobban fáj a fejünk.

A fejfájás alighanem az egyik leggyakrabban érzett fájdalom a világon: több millióan szenvednek a különböző vállfajaitól, a nagy részük ráadásul megpróbál tudomást se venni a fájdalom okairól. Ők rendszeresen gyógyszert szednek, ha a fájdalom úgy kívánja, akár minden második nap, ám a szakemberek szerint ezzel csak rontanak saját helyzetükön.

A brit National Institute of Health and Clinical Excellence (NICE), ami kifejezetten a britek egészségügyi helyzetével foglalkozik 1999 óta, évek óta figyelmeztet a túlhasznált gyógyszerek egészségügyi következményeire. Megfigyeléseik szerint nem csak az antibiotikumok mértéktelen használatának lehetnek súlyos következményei, hanem a fájdalomcsillapítóknak is.

A kutatóik szerint a fájdalomcsillapító mértéktelen használata ugyanis fogékonnyá teheti az agyat a további fájdalmakra. Arról nem is beszélve, hogy az aszpirin, ibuprofen és a paracetamol tartalmú szerek használói rövid idő alatt egy olyan spirálban találhatják magukat, melynek vége, hogy a gyógyszer már egyáltalán nem hat a fájdalomra.

Minél többet szednek ugyanis, a szervezetük annál jobban hozzászokik a hatóanyaghoz, ezért kevésbé hatékonyan csillapítja fájdalmukat. Ennek hatására a beteg még több gyógyszert szed majd, amihez a szervezete újból hozzászokik, és a kutatók szerint ez így megy addig, míg a szer végül teljesen hatástalan nem lesz.

Ennek elkerülése érdekében, az orvosok arra kérik azokat, akik rendszeresen fejfájásoktól szenvednek, hogy minden esetben járjanak utána a fájdalom okának és egyeztessenek orvosukkal arról, hogy milyen és főleg mennyi gyógyszert szednek rá. Hozzátették, azokat a fájdalmakat, melyek az ülőmunka és a rossz tartás, valamint a mozgásszegény életmód miatt alakulnak ki, alternatív módszerekkel, sok mozgással – gyógyszer nélkül is – lehet csillapítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik