Élet-Stílus

Tévhitek a mellrákról

Lehet, hogy Ön is rosszul tudja.

Az emlő nem csak orvosi szempontból fontos „szerv”, hanem – mint a nőiesség szimbóluma – számos érzelmi, lelki kérdéssel is kapcsolatos. Mint minden betegségre, az emlőbetegségekre is igaz, hogy nem lehet előre megmondani, kit fog érinteni.

Aki szoptatott, védettebb a mellrákkal szemben?

Manapság vitatott az a régebben elfogadottnak tekintett tény, hogy aki szoptatott, védettebb az emlőrákkal szemben. Terhesség alatt – a magas ösztrogénszint miatt – kissé fokozottabb a kockázat, ezért az emlőket rendszeresen kell vizsgálni, és minden tapintható csomót vagy szokatlan változást meg kell mutatni a kezelőorvosnak.

A hormontartalmú gyógyszerek folyamatos szedése növeli az emlőrák kockázatát?

A fogamzásgátló tablettákról és a – menopauza után szedett – hormonpótló gyógyszerekről nem bizonyított, hogy növelnék az emlőrák kockázatát. Külföldön – főleg Amerikában – több évtizede, a magyarországi gyakorlatnál lényegesen régebben szednek a nők hormontartalmú gyógyszereket. A vizsgálatok és statisztikai elemzések továbbra is folynak. A legutóbbi tanulmányok egyértelmű összefüggést mutattak ki a menopauza utáni hormonpótló kezelés (HRT) és az emlőrák fokozott kockázata között – a gyakoriság emelkedése azonban csak minimális.

Óvatosság mindenesetre ajánlatos: HRT-t csak indokolt esetben javasolt kezdeni, és a hormonpótló kezelés bevezetése előtt, majd utána az emlők szoros ellenőrzése indokolt: évente rendszeres orvosi vizsgálat és mammográfia szükséges.

Ha szeretné tudni, hogy a pszichés okoknak van-e szerepük a mellrák kialakulásában, vagy tudni szeretné, hogy a férfiaknak miért nem nő mellük, kattintson ide.

Forrás: Hitek és tévhitek a mellről és a mellrákról (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik