Élet-Stílus

Nyugat-nílusi vírus támad Európára?

szúnyog (szúnyog, szúnyogirtás, )
szúnyog (szúnyog, szúnyogirtás, )

A betegség ellen van hatékony megoldás: a szúnyogháló.

Egyre gyakrabban okoz agyvelőgyulladást az Afrikából származó nyugat-nílusi vírus Európában is. A szúnyogok által terjesztett kórokozó gyakran nem is okoz tüneteket, véradással halálosan megbetegíthet másokat.

Három enyhe vírusos agyhártyagyulladással kezelt betegnél mutatták ki Horvátországban az úgynevezett nyugat-nílusi vírust, így idén már négy ilyen beteget jegyeztek fel déli szomszédunknál. Olaszországban pedig két, nyolcvan év feletti férfit ápolnak ugyanezen vírus fertőzése miatt, így ott már 15-re emelkedett a fertőzöttek száma.

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre – esetlegesen lovakra – történő átvitel szúnyogcsípés útján történik.

Nem veszélyes, de súlyos lehet

Tünetmentes nyugat-nílusi vírusfertőzést Magyarországon 1968-ban mutattak ki először, ám akkor megbetegedést nem okozott. 2003 óta viszont rendszeresen diagnosztizálnak agyvelőgyulladással járó fertőzéseket. “A fertőzésnek az a veszélye, hogy ha egy betegből kimutatják a vírust, valószínűleg legalább 99 másik ember is megfertőződött, akik látszólag egészségesek, mert nem tudott a kórokozó bejutni az agyába, így nem tudunk róla” – mondta dr. Berencsi György virológus a HáziPatika.com-nak. Hozzátette: a vírus gyakran tünetmentes, vagy lázat, fejfájást és hányingert okozhat, de akár agyvelőgyulladás is kialakulhat.

A szakértő felhívta a figyelmet: ha valahol egyetlen ilyen beteget is találnak, azonnal el kell kezdeni a véradók szűrését, hiszen ha valaki fertőzött vért kap, halálos beteg lesz. Az agyhártya- vagy agyvelőgyulladás ugyanis bénulást, kómát vagy akár halált is okozhat.

Ha szeretné megtudni, mi okozhatja a betegséget és azt, hogyan védekezhet, kattintson ide.

Forrás:

Nyugat-nílusi vírus támad Európára? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik