Élet-Stílus

Előzzük meg az őszi megfázásokat!

influenza (influenza, )
influenza (influenza, )

Ezt együk, hogy ne fázzunk meg az első őszi széltől.

Itt van az ősz, megjött a hideg és ha nem vigyázunk az első szellőnél könnyen megfázhatunk. Persze csak akkor, ha nincs rendben az immunrendszerünk. Szerencsére a nyár azért többnyire telepakolta vitaminokkal szervezetünk kamráját, így általában megerősödve vághatunk neki az őszi szezonnak. De hogy ez így is maradjon, azért tenni kell. Igen, persze, váltsunk vastagabb cipőre és legyen nálunk pulóver, kardigán vagy esőkabát is, de ami még ennél is fontosabb, a belülről történő védekezés: immunrendszerünk megerősítése, felkészítése a hűvösödő napokra és az előttünk álló télre.

Kellemes dolog az immunerősítés

Az a jó hírünk, hogy az immunrendszer erősítése többnyire egy kellemes dolog. Nagyon sok szuper, kifejezetten finom dolgot fogyaszthatunk azért, hogy erősebbek, egészségesebbek, strapabíróbbak legyünk. Elsőként persze mindenkinek a citrom, narancs, grapefruit jut eszébe – ez utóbbi magjából készült kivonat cseppek formájában fogyasztva különösen jó hatású. Aztán ott a fokhagyma, nagy dózisban ezt csak a nagyon harcedzetteknek ajánljuk. Emellett immunerősító hatással bír még a tengeri halak, mint például a lazac vagy a tonhal fogyasztása is. Aztán ott vannak a csodagyümölcsök, mint például az egyre népszerűbb áfonya, vagy az őszi-téli piacokon felbukkanó bíborvörös gránátalma, amelynek apró magocskái csodálatos energiát tartogatnak szervezetünk számára.

Ennél azonban sokkal kézenfekvőbb megoldás a szervezet belső védelmének fokozása, például rendszeres tej- és tejtermékfogyasztással. Vagyis, ha időről időre jóízűen felhajtunk egy bögre finom tejet, akkor nemcsak kellemesen érezzük magunkat, hanem sokat tettünk egészségünkért.

Tejes finomságok az egészségért

Persze nem mindegy, hogy milyen az a tej. Érdemes a finom, frissítő ESL tejet választani, amellyel gyakorlatilag minden olyan létfontosságú fehérjéhez, vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájuthatunk, amelyekre szervezetünknek szüksége lehet. Még ennél is többet ígér számunkra a azoknak a tejeknek a fogyasztása, amely A, D, E, valamint B3, B6, B9 (folsav) és C vitaminok mellett extra kalciummal, magnéziummal is hozzájárul egészségünk és mindennapi vitalitásunk megőrzéséhez.

Sokan vannak, akik a tejet inkább valamilyen ízesített formában szeretik inni, nekik további immunbomba ötletünk van. Mézzel és gyömbérrel megbolondítva egy bögre langyos, vagy meleg tejet egészen csodálatos, testet-lelket melengető itókát kaphatunk. A méz maga közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, gazdag ásványi anyagokban, B- és C-vitamint, aminosavakat, fehérjéket és fontos enzimeket tartalmaz. Ez utóbbiak miatt antibiotikus hatása is van.

Tuti tipp az őszi megfázás ellen

Gyömbéres-mézes-vaníliás tej

Hozzávalók:

– 1l 2,8%-os ESL tej
– 2 teáskanál reszelt friss gyömbér
– 2 evőkanál méz – ízlés szerint lehet több is
– kevés vaníliakivonat

A tejet felforraljuk a reszelt gyömbérrel és a vaníliával, közben hozzákeverjük a mézet, ízlés szerint. Szűrjük át, hogy egy igazán krémes finom italt kapjunk és máris fogyaszthatjuk. Aki szereti inkább elrágcsálni a gyömbérdarabkákat, az a szűrést kihagyhatja, úgy is nagyon finom.

További immunerősítő recepteket talál, ha ide kattint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik