Élet-Stílus

Kanos delfin terrorizálja a búvárokat

A Kajmán-szigeteknél élő Stinky látszólag csak az emberek iránt érdeklődik, és igen veszélyes lehet.

 

 

A delfin egyáltalán nem szokványos viselkedéséről a közelmúltban egy búvárexpedíció videót is készített. A felvételeken jól látszik, hogy Stinky, a delfin megkörnyékez és szexuális aktust kezdeményez több búvárral is. Annak ellenére, hogy az állat egyáltalán nem agresszív, a viselkedése akár életveszélyes is lehet: könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a delfin párzási szándékkal a tengerfenékhez szorítja „áldozatát” és ezzel komoly sérüléseket, fulladást okoz.

A videó is kifejezetten emiatt készült, hogy felhívja a gyanútlan – és adott esetben tapasztalatlan – búvárok figyelmét a Kajmán-szigetek környékén ólálkodó magányos delfinre.

A tudomány számára nem meglepő Stinky viselkedése: a tudósok ugyanis már rég tudják, hogy a delfinek – elsősorban a hímek – számára rendkívül fontos a szexualitás. A hím palackorrú delfinek az esetek többségében heteroszexuálisak, de az évnek vannak bizonyos periódusai, amikor csak és kizárólag egymás között, vagyis hímekkel hajlandóak párosodni.

Arról, hogy a delfinek emberek iránt is érdeklődtek volna, mindeddig csupán egy feljegyzés volt. A 60 éves író, Malcolm Brenner könyvében számolt be arról a 9 hónapig tartó szexuális kapcsolatról, ami az 1970-es években egy nőstény delfinhez fűzte.

Nézze meg a korábban említett figyelmeztető videót:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik