Élet-Stílus

Veszélyben van, ha nem tud aludni

alvás (alvás, )
alvás (alvás, )

Az alvászavar előre jelezheti az Alzheimer-kórt.

Szakértők szerint az Alzheimer-kór egyik első tünetei között szerepelhetnek a különböző alvásproblémák. Ezt a feltevést igazolták a legfrissebb állatkísérletek, amelyek eredményei relevánsak lehetnek az emberek esetében is. Az agyban képződő fehérjeplakkok kulcsszerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. A Science Translational Medicine című szaklapban nemrég megjelent kutatási anyag tanúsága szerint az egereknél a plakkok kialakulásakor jelentkeztek először az alvászavarok.

A Brit Alzheimer Kutatási Alap munkatársai szerint az, ha emberek esetében is bizonyítani lehetne az alvászavarok és a betegség kapcsolatát, jelentősen megkönnyítené a korai diagnózist, ami a sikeres kezelés szempontjából kiemelt fontosságú.

A memória- és kognitív zavarok sajnos csak nagyon későn, a betegség előrehaladott fázisában jelentkeznek, amikor a kezelés már szinte lehetetlen. Emiatt kellene a kezelést minél korábban, már az első ilyen típusú tünetek jelentkezése előtt több évvel megkezdeni. Az egyik legígéretesebb kutatás a béta amiloid fehérjékkel kapcsolatos. Ezeknek a fehérjéknek az agyi jelenléte 24 óra alatt folyamatosan változik egerekben és emberekben is. Az Alzheimer-kórban szenvedők agyában azonban a fehérje állandó plakkokat képez.

Ha kíváncsi, hogyan jelzi előre az alvászavar az Alzheimert, kattintson ide.

Forrás: Nem tud elaludni? Nagy veszélyben lehet! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik