Élet-Stílus

Fogalmunk sincs, hogy mi a bio

tej (tej, )
tej (tej, )

Miközben a nyugati országokban hódítanak, Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár a bioélelmiszerek fogyasztása.

Ami a táplálkozást illeti, világszerte tendencia, hogy egyre többen térnek vissza a természetességhez, a természetes táplálkozáshoz, ennek hatására egyre többen keresik a biotermékeket. Ennek oka elsősorban az egészségtudatos életmód elterjedése: az emberek többsége szeretné megóvni magát és családját is a különféle adalékanyagoktól.

A magyarok ugyan ismerik a biotejet, és sokan szívesen térnének át a természetes élelmiszerre, ám magas ára miatt mégsem ezt a típust választják – legalábbis ez derült ki egy friss, kifejezetten a bioélelmiszerek fogyasztását vizsgáló felmérésből. A lakosság egy része emellett – mint kiderült – nem ismeri a biogazdálkodás lényegét, emiatt nem bízik abban sem, hogy a bio jelzésű élelmiszer „megéri majd az árát”.

Az a tej bio, amiben nincs tartósítószer?

Kiderült, hogy a válaszadók nagy része szerint az a biotej, amiben nincs tartósítószer. Ezzel szemben tény, hogy egyik dobozos UHT tej sem tartalmaz adalékanyagot, hiszen a Magyar Élelmiszerkönyv rendelete alapján csak arra lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tehéntejet tartalmaz és semmi mást. A biotej plusz értéke a növény- és állattartás körülményein, valamint a feldolgozás minőségén alapszik.

A hazai termelésű biotejek minőségére nem lehet panasz: ezt bizonyítja, hogy az ország első biotejtermék-gyártójának termékei Magyar Termék Nagydíjat kaptak a Parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik