Élet-Stílus

A férfiak is szenvedhetnek terhességi tünetektől

terhesség (terhesség, )
terhesség (terhesség, )

A reggeli rosszullétek, a fájdalmas összehúzódások vagy épp a súlygyarapodás nem csak a nőket kínozhatja.

Bármilyen hihetetlen, több ezer esetből egyszer a terhességre jellemző kellemes-kellemetlen tüneteket nem csak a nő tapasztalja meg, hanem vele egy időben párja is. A reggeli rosszullétektől kezdve a hízáson át az érzékeny mellbimbókig egy férfi is megtapasztalhat mindent, ami a gyermekvárással kapcsolatos.

Hogy mégis hogyan? Nos, hormonális alapon. A szakemberek szerint az egymáshoz igen közel álló pároknál fordul elő, de még köztük is csak igen ritkán. Talán épp ez az oka annak is, hogy bár az orvostudomány tud a jelenségről, az úgynevezett Couvade-szindrómát nem kezeli betegségként.

A világon csupán néhány embert érint, Így például a 25 éves manchesteri Mike Dowdallt is, aki az első tünetek jelentkezésekor azt hitte, valami komoly baj van vele. „Nem értettem, mi történik velem, hogy miért érzem magam ennyire rosszul, aztán amikor az orvos kivizsgált, közölte, hogy szimpatikus terhességem van – mesélte a fiú. – Persze először felnevettem, nem is gondoltam volna, hogy ilyesmi létezik, de később kiderült, hogy mégis.”

A férfi orvosa szerint a Couvade-szindróma részben azért alakulhatott Mike-nál, mert már 11 éves kora óta ismeri a partnerét, és szoros kapcsolatban áll vele. A szakember egyúttal figyelmeztetett arra is, hogy a szindrómának lesznek majd fájdalmasabb tünetei is: a reggeli rosszullét mellett megtapasztalhatja majd az összehúzódások fájdalmát, sőt része lehet a szülés utáni depresszióban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik