Élet-Stílus

Így neveljünk boldog iskolást

A szülők problémái miatt lehet a gyerekükből kiközösített.

Szinte valamennyi iskolai közösségben vannak népszerű gyerekek, és vannak olyanok, akik nem találják a helyüket, kivonulnak, vagy ami még rosszabb: kiközösítik őket. A szakértő szerint azonban a szülő segíthet, hogy a gyerek boldog iskolás legyen.

Gyermekünk közösségbe, majd iskolába kerülése nagy változást jelent életében, amelyet lelkileg is fel kell dolgoznia. Sok gyerek számára nem okoz problémát, hogy beilleszkedjen egy közösségbe, népszerű legyen az osztályban. Ez azonban nem mindenkinek megy könnyen, sőt, a legtöbb iskolai csoportban van olyan gyerek, akit kiközösítenek, vagy olyan, aki – mert nem találja meg a közös hangot a többiekkel – inkább maga vonul félre.

A gyerekre is kihatnak a családi problémák

Frank Zsuzsa gyerek klinikai szakpszichológus szerint egy gyerek óvodai viselkedése előrevetíti, hogyan fog viselkedni az iskolában – ha problémák voltak a beilleszkedéssel, ez valószínűleg később is így lesz. A félénk, magába zárkózó viselkedésnek a szakember szerint oka lehet valamilyen szorongás, vagy épp a szülők problémái is.

„Ha például egy bohócszerepű gyerek van az osztályban, aki folyton produkálja magát, csak hogy figyeljenek rá, ott valószínűleg valami családi probléma húzódik meg a háttérben” – fogalmazott Frank Zsuzsa.

Ha szeretne még többet tudni a beilleszkedésről, kattintson ide.

Forrás: Hogy legyen gyerekünk boldog iskolás? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik