Élet-Stílus

Ilyenek a magyar macskások

fekete macska (fekete cica)
fekete macska (fekete cica)

Tízből hét tulaj egy életre elköteleződik kedvence mellett, de a kisebbség se csak az egerek miatt tart cicát.

Van, akinek a macska a legjobb barátja, míg másoknak az élete párjuk, egy biztos, a magyar macskatulajdonosokat általában jellemzik, hogy erős érzelmi szállal kötődnek kedvencükhöz. Azt, hogy milyenek ma Magyarország „macskásai” az ELTE Etológiai Tanszékének hallgatói és egy állateledel-forgalmazó cég szakemberei közösen próbálták feltérképezni a  2800 fő részvételével készített felméréssel.

Mint kiderült, a macskatulajdonosok többsége – azaz tízből heten – egy életre szóló elköteleződésnek tekintik a macskatartást, sokszor még a barátaiknál is nagyobb figyelmet szentelnek kedvencüknek, és természetesen nem vigasztalódnának meg egy másik állattal, ha kedvencük netalán elkóborolna.

Lakatos Gabriella, az etológiai tanszék munkatársa elmondta, a „macskások” többsége úgy érzi, macska nélkül egyszerűen képtelen élni, és ha a kedvenc elpusztul, csak macskát hajlandó magához venni. Sokan családtagként kezelik kedvencüket, ami a macskák egy részének viselkedésén meg is látszik: minden harmadiknál előfordulnak kisebb-nagyobb viselkedési problémák (nyugtalanok, követelőzők, elégedetlenek).

A felmérés szerint a macskatulajdonosok felelős állattartók, ami azt jelenti, hogy rendszeresen oltatják és viszik állatorvoshoz kedvenceiket. Ráadásul a gondozás számukra nem merül ki abban, hogy megetetik az állatot, hanem játszanak is vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik