Élet-Stílus

Másként látnak a nők és a férfiak

szem (szem, )
szem (szem, )

Nem csoda, hogy a férfiak nem tudnak különbséget tenni a zöldeskék és a kékeszöld között - állítják amerikai kutatók.

Igaz, hogy a különféle színárnyalatok felismerésében gyengébbek, cserébe ügyesebben követik szemükkel az apró mozgó tárgyakat – mondta el Israel Abramov, a New York Városi Egyetem munkatársa, akinek csoportja két kollégium lakóit vizsgálták meg a kutatás alatt.

Miközben a kutatók a 16 évnél idősebb diákok látását vizsgálták, azt találták, hogy a férfiaknak nehézséget okozott, ha finom különbségeket kellett találniuk a látható spektrum közepén lévő színek között, például a kékeszöld és a zöldeskék között, ráadásul másként is érzékelték az egyes színeket, mint a nők. Hogy ez mit jelent? Nos, például azt, hogy a türkiz színű tárgyakat egy férfi kissé kékebbnek láthatja, mint egy nő.

Az eltérés pontos oka egyelőre még a kutatók előtt is rejtély, de azt feltételezik, hogy a tesztoszteronszint különbsége játszhat benne szerepet. Ugyanez magyarázhatja azt a további különbséget, hogy a férfiak eredményesebbek az apró részletek és gyorsan mozgó objektumok észlelésében.

Evolúciós biológusok a vadászó-gyűjtögető feladatok által évezredeken át megkövetelt eltérő képességekkel magyarázzák a férfiak és a nők észlelésében lévő különbözőségeket. A vadászó férfi számára az járt előnnyel, ha messziről észrevette az elejtendő állatot, és képes volt nyomon követni, míg a gyűjtögetést végző nők számára az járt előnnyel, ha a különféle terméseket – akár színűk alapján – pontosan meg tudták különböztetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik