Élet-Stílus

Génjeinkben van a netfüggés?

laptop (laptop, )
laptop (laptop, )

Elképzelhető, hogy a cigarettához és az alkoholhoz hasonlóan, az internetfüggésünk okát is a molekuláinkban kell keresnünk.

A Bonni Egyetem és a mannheimi Zentralinstitut für Seelische Gesundheit közös kutatása molekuláris/genetikai kapcsolatot tárt fel az internetfüggőség esetében .

A Journal of Addiction Medicine szeptemberi kiadásában megjelenő tanulmány vezető szerzője, Dr. Christian Montag szerint eredményeik azt bizonyítják, hogy az internetfüggőség nem csak kitaláció, a kutatók és a kezelőorvosok egyre közelebb jutnak a rendellenesség pontos meghatározásához.

A bonni kutatócsoport az elmúlt években összesen 843 embert kérdezett meg internetezési szokásairól. A kérdőívek elemzése azt mutatta, hogy 132 személy tanúsított rendellenes viselkedést a médium kezelésével kapcsolatban, vagyis egész nap az interneten jár az eszük, és úgy érzik, súlyosan romlik a közérzetük, ha kénytelenek nélkülözni.

A kutatók összehasonlították a problémás internetezők génállományát az egészséges kontrollszemélyekével. Az elemzésből kiderült, hogy a 132 alany nagyobb valószínűséggel hordoz egy genetikai variánst, amely fontos szerepet játszik a nikotinfüggőségben is. “Az agyban lévő nikotin típusú acetilkolin receptorról már korábban tudtuk, hogy a vele kapcsolatos gén mutációja elősegíti a függő viselkedés kialakulását” – magyarázta Dr. Montag. A nikotin az acetilkolinhoz hasonlóan úgy illik bele ebbe a receptorba, mint kulcs a zárba. Mindkét idegi átvivőanyag jelentős szerepet játszik az agy jutalmazási rendszerének aktiválásában. A kutatás szerint tehát ez az összefüggés nemcsak a nikotin-, hanem az internetfüggőség esetében is létfontosságú.

Ha szeretné tudni, mi áll a függés hátterében, kattintson ide.

Forrás:

A génjeinkben van a netfüggés? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik